Ondernemen met Eline de Visser, goudsmid

Ondernemen met Eline de Visser, goudsmid

Interview Ondernemen met Eline de Visser, edelsmid, ring

Ondernemen met
Interviews met en voor ambachtslieden.
Omdat iedereen een ander verhaal heeft.

Een jaar geleden sprak ik edelsmid Corina Rietveld en tassenmaakster Jolanda Brok-Dankelman voor de Ondernemen met serie. Nu gaat de serie verder, met Eline de Visser | goudsmid. Een gesprek over opnieuw beginnen, sparringpartners en jezelf serieus nemen.

 

Eline, leuk dat we elkaar spreken. Stel jezelf even voor.

Eline de Visser Goudsmid, foto door Antoinet Murier

Eline de Visser

Ik ben Eline de Visser. Negen jaar geleden ben ik als goudsmid begonnen met mijn eigen bedrijf:
Eline de Visser | Goudsmid.

Mijn logo bevat een goudvisje. Dat is een samenvoeging van mijn achternaam en beroep. Een vriendin van de vakschool gaf mij altijd kaarten en cadeautjes met goudvisjes. En ik wist toen al, als ik voor mezelf begin hoort een goudvisje erbij.

 

Ben je altijd goudsmid geweest?

Ik ben opgeleid tot zilversmid. Dan maak je bestek, schalen en andere grotere voorwerpen. Na die opleiding heb ik een vervolgjaar goudsmeden gevolgd. Goudsmeden ligt me beter, ontdekte ik toen. Ik heb in 2000 stage gelopen, en vervolgens heb ik twee en een half jaar gewerkt bij een juwelier met eigen atelier. Ik ben gestopt omdat ik niet altijd achter de werkbank van iemand anders wilde werken. Het heeft even geduurd voordat ik voor mezelf begon. Ik heb eerst een uitstapje gemaakt naar de uitzendbranche, waar ik als intercedente en vestigingsmanager heb gewerkt. Na een burn-out wist ik zeker dat díe branche niet mijn werkomgeving was.

 

En nu ben je zelfstandig goudsmid. Bevalt het?

Ja. Zeker.

Halssieraad uit de collectie, © foto Antoinet Murier

Halssieraad uit de collectie

Ik ben sinds 2011 zelfstandig goudsmid. Zelfstandige zijn gaat met vallen en opstaan, en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik ben begonnen zonder klanten, zonder gelikte website en zonder mooie foto’s. Langzaamaan is het geworden wat het nu is.

Ik vind het leuk dat ik met mijn handen sieraden smeed, waarmee ik mensen blij maak. En ondernemen bevalt me ook. Ik neem de beslissingen en ik ben verantwoordelijk voor mijn acties. Verpruts ik iets, dan moet ik het opknappen. En maak ik iets moois, dan krijg ìk het compliment van de blije klant. Oh, en ik kies de muziek uit waarbij ik werk. Ook niet onbelangrijk.

Soms mis ik een sparringpartner, om snel te overleggen met een collega. Bijvoorbeeld over hoe ik een sieraad kan maken, ik vind het dan zelf uit en ik ben met sommige sieraden langer bezig dan nodig is. Ik volg nu een verdiepingscursus voor ervaren goudsmeden, daar kan ik met vragen over speciale technieken terecht. En ik heb een Whatsapp-groepje met andere goudsmeden van die cursus, we delen vragen en ervaringen met elkaar. Uiteindelijk doe ik wat voor mij werkt, maar in sommige situaties is overleg fijn.

 

Ik ken je werk langer en ik zie verschil tussen je werk nu en 5 jaar geleden. Kun je jouw ontwikkeling beschrijven?

Sinds ik weer edelsmeed volg ik cursussen, om op een hoger niveau te komen en om verschillende technieken beter te leren beheersen. Ik heb in de afgelopen jaren steeds meer een eigen stijl ontwikkeld. En ik ben werk meer dan vroeger met edelstenen. Mijn werk is door meer ervaring en de opleidingen gegroeid ten opzichte van negen of vijf jaar geleden.

Presentatie ringen uit de nieuwe collectie, foto © Antoinet Murier

Presentatie ringen uit de nieuwe collectie

Ik ben bezig met een eigen collectie. Waanzinnig leuk om aan te werken. Mijn sieraden in opdracht hebben vaak gladde èn ruwe oppervlakken. Die combinatie vind ik gaaf en hij komt terug in mijn eigen lijn. De sieraden zijn af en we hebben een fotoshoot gehouden. Het resultaat staat op mijn site.

Ook van de fotoshoot heb ik geleerd. Je moet voor een shoot keuzes maken: over de fotograaf, over de styling en natuurlijk over het model. Op aanraden van anderen heb ik zelf geposeerd, dat was mateloos spannend om te doen. Ik heb nu de resultaten gezien en ik ben enorm blij dat ik het zelf heb gedaan. Ik doe het een volgende keer zo weer.

Verder leer ik van missers. Ik maak nu scherpere afspraken met klanten dan in het verleden. En vooral leer ik om mezelf serieus te nemen, als ambachtsvrouw. Om voor mijn werk te durven vragen wat het waard is.

 

Ontwikkelingen zijn er altijd. Ik ben nu de site aan het aanpassen. De collectie verdient een eigen plek en om ruimte te maken voeg ik de glas-in-as sieraden en herdenkingssieraden samen.

 

Je herdenkingssieraden staan apart in je menu, naast sieraden in opdracht. Heeft dat een reden?

Ondernemen met Eline de Visser, rouwsieraden als specialisme

Rouwsieraad

Ik maak veel herdenkingssieraden. Sieraden waarin bijvoorbeeld as of een vingerafdruk is verwerkt. Of sieraden die geërfd zijn en die niemand draagt omdat ze gedateerd of kapot zijn, of niet passen. Omgesmolten tot een nieuw sieraad blijft de herinnering bewaard en kan iemand zijn of haar dierbare dichtbij dragen.

Juist omdat mensen mij voor herinneringssieraden benaderen, staat het apart in het menu. Ik wil dat ze de informatie makkelijk vinden.

 

Wat doe je nog meer om zichtbaar te zijn?

Naast mijn website ben ik te vinden op Facebook en Instagram. En in februari stond ik op de trouwbeurs Engaged, in Amsterdam. Ik denk nog na of ik de volgende editie weer mee doe.

Mijn wens is een keer op de beurs Sieraad Art Fair te staan. Het lijkt me een gave ervaring: mijn werk presenteren op een internationale beurs van sieradenmakers. Ik ben benieuwd hoe dat is en wat ik ermee kan bereiken.

 

Tot slot. Heb je tips voor andere ambachtslieden?

O ja, die heb ik. Neem een accountant. Ik heb jarenlang mijn btw-aangifte zelf gedaan en dat ging wel eens mis. Nu heb ik een accountant met een boekhoudsysteem. Het scheelt me werk en ik heb een beter overzicht van mijn resultaten.

En neem jezelf serieus. Durf een echte prijs te vragen voor je product en blijf dichtbij jezelf. Als iets niet goed voelt, moet je het niet doen.

 

En is er iets wat jij graag van anderen wilt weten?

Ik zoek meer en andere manieren om mezelf en mijn product laten zien. Als iemand tips heeft, dan hoor ik ze graag.

 

Bedankt voor het interview Eline. En succes met je nieuwe collectie.

[separator_with_icon icon=”fa-star” color=”#92c5c6″]

Ondernemen met Eline de Visser, goudsmid is onderdeel van een serie interviews over ondernemen als ambachtsmens.

Foto’s

Header en foto herinneringssieraad: Eline de Visser | Goudsmid
Overige foto’s: Antoinet Murier

Eline de Visser | Goudsmid

Atelier: op afspraak in Boxtel. Voor meer informatie, zie haar website.
Website en sociale media: Website | Facebook | Instagram

Lezen

Aanbod

Nieuwsbrief

[separator_with_icon icon=”fa-star” color=”#92c5c6″]
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.