Geld of de liefde

Geld of de liefde, het dilemma van een keramist. Verslag van een meedenksessie

‘Wat ga ik nou kiezen? Ga ik voor geld of voor mijn gevoel?’

Ons coachgesprek is bijna afgelopen en ineens roept Peter dit.

Het is de vraag waar we steeds omheen cirkelen tijdens het gesprek. De vraag die Peter moet beantwoorden om verder te kunnen, ook al wil hij dat niet. Ik zie aan zijn gezicht dat hij wordt verscheurd.

Het beeldje

Een paar weken geleden belde Peter mij. Hij is beeldhouwer en een beeld wat hij heeft gemaakt, komt midden in de stad te staan. Op een centrale plek met veel aanloop. Hij wil een bijeenkomst organiseren bij de presentatie van het beeld. Hij weet alleen niet goed wat hij wil. Of ik mee wil denken over een persmoment. Natuurlijk wil ik dat.

Het beeldje is van een overleden lokale bekendheid, een muzikant. Het beeld komt precies daar te staan waar de man altijd straat speelde. Peter is fan van de gitarist en heeft het beeldje uit liefde gemaakt, toen hij hoorde dat hij dood was.

Hij is trots op het bronzen beeld èn op de plek waar het komt te staan. Mensen blijven zo aan de straatzanger denken.

De publiciteit

Die plek, de bekende muzikant, het leek Peter een mooi persmoment. Een kans die hij niet snel weer krijgt. Peter wil er graag een paar nieuwe klanten aan overhouden. Alleen, hij heeft nooit een groot evenement georganiseerd, en de koper van het beeld gaat geen bijeenkomst houden.

We bespreken de mogelijkheden voor het evenement en onderzoeken de basis die er ligt. Zijn website loopt achter en sociale media heeft hij nauwelijks. Die gaan op de actielijst, zodat alles klopt zodra iemand in de pers over zijn beeld leest en meer wil weten. Gelukkig heefthij een groot en waardevol netwerk dat hij om hulp kan vragen, en hij heeft een paar contacten bij de pers. Daar kunnen we beginnen.

Het plan

Maar hoe we het ook bespreken, het plan komt niet van de grond. Hij weet niet wat hij wil en blijft twijfelen tussen allerlei ideeën: een toespraak, een bandje, vrienden van de muzikant uitnodigen of vooral pers, formeel of informeel. Hij stapelt steeds meer mogelijkheden op elkaar. Maar het wordt geen plan. En zonder plan geen presentatie.

En ineens is daar die vraag.

De liefde

Peter wil graag zijn held eren, zoals hij ook deed door het maken van het beeldje. Hij wil dat het een mooie bijeenkomst wordt, die past bij de muzikant. Natuurlijk wil hij ook graag geld verdienen, nieuwe klanten krijgen. Maar het eerbetoon gaat voor, dat is belangrijker voor hem. De kwartjes vallen op hun plek en zijn opluchting is voelbaar.

Híj heeft bedacht dat uit deze presentatie veel nieuwe klanten moeten komen, omdat het zo’n mooie kans is. Maar zijn gevoel zegt wat anders dan zijn verstand. En deze keer mag zijn gevoel het zeggen.

Natuurlijk gaat hij pers uitnodigen, zijn website updaten, zichzelf promoten. En het zou fijn zijn als er nieuw klanten uit komen. Maar daar gaat het deze keer niet om. Het gaat om zijn held, zijn vriend. En daar moet de bijeenkomst bij passen.

Deze blog is gebaseerd op een coachgesprek, naam en details zijn gewijzigd.

Foto

De liefde – lollies te koop op de kermis, Den Haag

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.