Ondernemen met … Corina Rietveld

Vakpracht Interview Ondernemen met Corina Rietveld edelsmid over crowdfunding als maker

In de serie Ondernemen met vertellen makers over over hun manier van ondernemen. Wat hebben ze gedaan? Wat was het resultaat? Corina Rietveld hield als edelsmid een crowdfunding actie, ik was benieuwd naar haar ervaringen.

Het bedrijf van Corina

Corina, ik heb je gevraagd voor dit interview omdat jij een crowdfund actie hebt gehouden. Dat is bijzonder voor een maker. Voor we het daar over hebben, stel jezelf even voor.

Mijn naam is Corina Rietveld, in 2003 ben ik gestart als sieraadontwerpster en heb ik mijn eigen sieradenlabel opgezet: Corina Rietveld Jewelry. Ik werk vanuit mijn atelier in Rosmalen. Bekende materialen en technieken spelen een hoofdrol in mijn ontwerpen. Door op een vernieuwende wijze gebruik te maken van het bekende wil ik herkenning maar ook verrassing oproepen met mijn sieraden.

Wat is je favoriete moment in je werkproces?

Het begin van het ontwerpproces vind ik het allerleukste. Het moment waarop ik nog met allerlei materialen en technieken aan het onderzoeken ben en alle vrijheid heb. Dan ligt er nog niets vast en kan ik heerlijk van alles uitproberen tot het moment dat ik denkt: dit is het!

Zo’n dit is het moment lijkt me heerlijk. Vallen die samen met de momenten dat je echt trots bent op je bedrijf of vak? Of is dat meestal een ander moment?

Dat trots moment is wanneer het me lukt om een ontwerp te maken wat mensen bij blijft. Zo bijzonder als je dan van ‘vreemden’ terug hoort dat ze je kennen van je ontwerpen en design. Dat geeft toch wel een kick!

Dat kan ik me goed voorstellen, gouden momenten. Heb je ook missers gehad?

Ehm vast heel veel… maar die probeer ik altijd weer te vergeten. Deze weet ik nog wel: Ik heb ooit een ontwerp gemaakt waarvan ik dacht dat het helemaal goed zat. Hiervoor moest ik een grote serie laten lasersnijden zodat het betaalbaar bleef. Uiteindelijk verkocht ik er bijna niets van en zat ik met een mega voorraad waar ik niet vanaf kwam en die uiteindelijk dus veel geld kostte.

Crowdfunding actie

Oei, dat klinkt inderdaad niet goed. Dan is de crowdfunding actie die je vorig jaar hebt gehouden denk ik een betere actie geweest, of niet? Bijzonder voor een edelsmid volgens mij. Kan je iets vertellen over hoe je op het idee bent gekomen en wat je er mee wilde bereiken.

Ik maak ringen met borduurwerk. Daarbij krijg ik vaak de vraag of ik een borduurring op maat wilde maken, met een eigen patroon of kleur, een proces dat veel tijd kost en omslachtig is. Ik moet patroontjes met de computer ontwerpen en veel mailen met de klant voor overleg. Gaandeweg bedacht ik dat het wel heel gaaf zou zijn als klanten dit ontwerpproces zelf online konden doen met een online tool.

Het ontwikkelen van de tool bleek erg duur te zijn en dus moest ik òf op zoek naar een manier om dit te financieren òf ik moest het idee laten varen. Ik wist zeker dat het idee goed was en een toevoeging zou zijn voor de geborduurde ringen.

Zo ontstond het plan om een crowdfunding te beginnen. Die maakte het mogelijk om met steun van anderen de designer tool te realiseren en tegelijkertijd mensen de tool uit te laten proberen als beloning voor hun steun.

Ik heb meegedaan aan je actie, dus ik weet dat die gelukt is en dat het resultaat goed werkt. Kan je iets vertellen over hoe je dit hebt bereikt? Wat ging goed en wat niet?

Ik heb een leuke video en goed beeldmateriaal gemaakt om mijn idee duidelijk uit te leggen. Hierdoor kregen mensen een goed idee wat je met de designer tool zou kunnen maken. Als backer wist je daardoor ook meteen wat je als beloning kreeg als je meedeed. Veel mensen die meededen, kenden de geborduurde ring al wat zorgde voor vertrouwen in het product.

Door de crowdfunding duidelijk te communiceren naar mijn klanten, fans en achterban werden veel mensen enthousiast. Zo werd de aandacht voor mijn project steeds groter en groeide het aantal deelnemers. Op het laatst heb ik nog een aantal mensen persoonlijk benaderd met het verzoek aandacht te geven aan mijn crowdfunding, dit werkte heel goed.

Het is een succes geworden en ik ben zeer tevreden over het verloop. De tool is er en hij werkt heel goed in de praktijk. Hij wordt ook gebruikt door mensen die hun ring opnieuw willen laten borduren. Dat had ik niet verwacht maar is ook heel handig.

Vaker crowdfunden?

Zou je het nog eens doen? En raad je het andere makers aan?

Ja, ik zou het zeker nog eens doen als er weer een geschikt project voorbij komt waarbij dit goed past. Ik zou het op dezelfde manier doen maar misschien met iets meer aandacht genereren voordat het crowdfunding project live gaat. Dat kan zeker helpen.

Ik kan het anderen ook aanraden. Tip daarbij: bereid het heel goed voor. Het zou zo jammer zijn als je het einddoel niet haalt en je het project niet kunt uitvoeren.

En een laatste vraag, wat zou je zelf graag ooit eens willen maken of doen? En waarom nou juist dat?

Ik maak altijd al wat ik graag wil en laat me niet echt beperken, dus eigenlijk doe ik al alles wat ik in gedachte heb ?. Misschien zou ik nog wel eens een voor mij onbekende ambacht of techniek willen leren om nieuwe kennis op te doen.

Dank je voor dit interview Corina. Het is leuk wat meer te weten over jou en je crowdfund succes, wie weet heb je iemand op een idee gebracht

Hier vind je Corina Rietveld Jewelry

Kijk dan op haar website of haar social media: Facebook, Twitter en Pinterest
Informatie over de designer tool en een link naar de crowdfunding actie vind je hier.

Heb jij ook een bijzonder verhaal?

Ben jij een ambachtelijk creatief en heb je iets bijzonders te vertellen over jouw manier van ondernemen? Laat het me weten en misschien sta jij binnenkort met jouw bedrijf in deze rubriek.

Meer lezen

Aanbod

Nieuwsbrief

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.