Ondernemen met Corina Rietveld | Corina Rietveld Jewelry, sieradenmaakster

Deze blog is gepubliceerd op 23 juli 2018, op 20 februari 2020 heb ik hem gecontroleerd en bijgewerkt.

Ondernemen als Creatief - meedenken met je klant

Een paar jaar geleden hield Corina een crowd funding actie waar ik aan mee deed. Omdat ik zo’n actie bijzonder vind heb ik haar uitgenodigd voor een interview.

 

Corina stel jezelf even voor

Mijn naam is Corina Rietveld, in 2003 ben ik gestart als sieraadontwerpster en heb ik mijn eigen sieradenlabel opgezet: Corina Rietveld Jewelry. Ik werk vanuit mijn atelier in Rosmalen. Bekende materialen en technieken spelen een hoofdrol in mijn ontwerpen. Door op een vernieuwende wijze gebruik te maken van het bekende wil ik herkenning maar ook verrassing oproepen met mijn sieraden.

 

Kan je iets vertellen over je werk?

Het begin van het ontwerpproces vind ik het leukste in het maakproces. Het moment waarop ik met allerlei materialen en technieken aan sieraad aan het onderzoeken ben en ik alle vrijheid heb. Niets ligt vast en ik kan heerlijk uitproberen tot het moment dat ik denkt: dit is het!

Een ander favoriet moment is wanneer het me lukt een ontwerp te maken wat mensen bijblijft. Het is zo bijzonder als je van onbekenden hoort dat ze je kennen van je ontwerpen en design. Dat geeft toch wel een kick!

En natuurlijk zijn er ook missers, maar die probeer ik te vergeten. Deze weet ik nog wel. Ik heb ooit een ontwerp gemaakt waarvan ik dacht dat het helemaal goed zat. Hiervoor moest ik een grote serie laten lasersnijden zodat het product betaalbaar bleef. Uiteindelijk verkocht ik er bijna niets van en zat ik met een mega voorraad waar ik niet vanaf kwam. Dat heeft me uiteindelijk dus veel geld gekost.

De crowdfunding actie

Ik maak ringen met borduurwerk. Daarbij krijg ik vaak de vraag of ik een borduurring op maat wil maken, met een eigen patroon of kleur. Een proces dat veel tijd kost en omslachtig is. Ik ontwerp patroontjes met de computer en voor zo’n ontwerp moet ik veel mailen met de klant voor overleg over hun voorkeurring. Gaandeweg bedacht ik dat het gaaf zou zijn als klanten dit ontwerpproces zelf konden doen met een online tool. Ik wist meteen dat het idee goed was en een toevoeging zou zijn voor de geborduurde ringen.

 

Het ontwikkelen van die tool bleek duur te zijn en ik moest op zoek naar een manier om dit te financieren of ik moest het idee laten varen. Zo ontstond het plan om een crowdfunding te beginnen. Die maakte het mogelijk om de designertool te realiseren en tegelijkertijd de mensen die steunden de tool te laten uitproberen als beloning voor hun steun.

 

Kan je wat meer vertellen over hoe je het hebt aangepakt?

Ik heb een leuke video en goed beeldmateriaal gemaakt om mijn idee duidelijk uit te leggen. Hierdoor kregen mensen een goed idee wat je met de designertool kan doen en waarom hij handig is. Als backer wist je ook meteen wat je als beloning kreeg als je meedeed. Veel mensen die meededen, kenden de geborduurde ring al wat zorgde voor vertrouwen in het product.

Door de crowdfunding goed te promoten bij mijn klanten, fans en achterban werden veel mensen enthousiast. Zij deelden de actie ook en zo werd de aandacht voor mijn project steeds groter en groeide het aantal deelnemers. Op het laatst heb ik nog een aantal mensen persoonlijk benaderd met het verzoek aandacht te geven aan mijn crowdfunding, dit werkte ook heel goed.

Het is een succes geworden en ik ben zeer tevreden over het verloop. De tool is er en hij werkt goed in de praktijk. Hij wordt ook gebruikt door mensen die hun ring opnieuw willen laten borduren. Dat had ik niet verwacht, maar is ook heel handig.

 

Zou je nog eens crowdfunden?

Ja, ik zou het zeker nog eens doen als er een project voorbij komt waarbij het goed past. De manier werkte ook goed, misschien zou ik iets meer aandacht genereren voordat het crowdfundingproject live gaat. En ik kan het anderen ook aanraden. Een tip daarbij is bereid de crowdfunding heel goed voor. Het is zo jammer zijn je het einddoel niet haalt en je het project niet kan uitvoeren.

 

Laatste vraag, wat zou je zelf graag nog eens doen?

Ik maak altijd al wat ik graag wil en laat me niet echt beperken, dus eigenlijk doe ik al alles wat ik in gedachte heb. Maar misschien wil ik nog eens een voor mij onbekend ambacht of onbekende techniek leren om zo nieuwe kennis op te doen.

 

Dank je wel voor dit interview Corina

Corina Rietveld Jewelry

Foto’s: Corina Rietveld
Website en sociale media: website | Facebook | Twitter | Pinterest

De designer tool en link naar de crowdfunding actie vind je hier.

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.