Op slot – de juiste keuze maken

Op slot, de juiste keuze maken met mindmappen

Keuzes maken.

Niet over wat je gaat eten vanavond.

Maar over grote onderwerpen: je leven, je werk, je bedrijf. Beslissingen die belangrijk zijn voor de komende maanden of jaren. Misschien voor voor altijd. En je kan niet beslissen.

Nu los ik het op met mindmappen.

Wat ik eerder probeerde

In de loop van de tijd heb ik van alles geprobeerd.

Een lijst maken met voor en tegen argumenten. Het werkt niet voor mij, al staan er 20 argumenten aan de ene kant en 4 aan de andere. Die 4 zijn misschien belangrijker, dus ik kies niet. Bespreken met vrienden en familie. Dat komen nieuwe ideeën en invalshoeken op tafel. Maar verschillende mensen kiezen verschillende oplossingen. Ze kunnen niet voor mij beslissen, dus mijn probleem blijft bestaan. Ik ging andere dingen doen, om niet aan het probleem te denken. Dat helpt bij mijn to-dolijst maar een oplossing komt er niet.

Of ik kies gewoon, willekeurig. En ik vertrouw er op dat mijn intuïtie me waarschuwt wanneer mijn besluit niet goed. Dat werkt verrassend goed. Achteraf weet ik veel beter wat ik moet kiezen. Jammer genoeg kan dit niet bij elke beslissing die ik moet maken.

Mindmappen

Vorige week liep ik vast: ik heb te veel te doen voor de tijd die er is. Kiezen is moeilijk, want ik vind mijn werk leuk en mijn privé leven belangrijk. Ik werkte aan een project, dan gebruik ik vaak een vaste mix van activiteiten om te beslissen. Ik:

 • overleg met andere mensen
 • gebruik kennis en kunde van mezelf en anderen
 • maak mindmaps
 • vertrouw op mijn intuïtie

 

De juiste keuze door mindmappen

Door mindmappen

 1. heb ik overzicht. Alle informatie staat in de mindmap, ik heb er actief over nagedacht. Ik groepeer naar problemen, risico’s, oplossingen en uitzoekpunten
 2. kan ik vrij denken, met meer creativiteit. Ik schud eerst mijn hoofd leeg: schrijf alles op wat ik weet. Ook vergezochte of onmogelijke ideeën. Daarna heb ik ruimte in mijn hoofd voor verse gedachten
 3. wordt het snel duidelijk waar ik niet genoeg van weet. Ik zoek het uit en vul de mindmap aan
 4. kan ik in stukjes denken. Het hoeft niet in één keer af. Mijn gedachten staan op papier en ik kan ze aanvullen
 5. maak ik voor mezelf inzichtelijk welke risico’s horen bij het probleem en welke risico’s horen bij een oplossing. Zo verdeel ik ook de voordelen en nadelen
 6. heb ik een fijne praatplaat wanneer ik met anderen overleg
 7. beslis ik sneller bij volgende keuzes over hetzelfde onderwerp
 8. is de oplossing vaak duidelijk voor ik klaar ben met de mindmap

Een volgende keer

Verdeel je probleem in kansen, risico’s en benoem je doel. Dat is een goede eerste stap voor een oplossing en voor een mindmap.

De titel van deze blog, op slot, is door Susan Hol bij de foto bedacht. Wil je jouw titel of een antwoord op jouw vraag in een blog terug zien? Volg mij op Instagram en reageer op de vraag.

Meer lezen

Tips

de to-dolijst een timemanagement tip

De to-dolist blues. Je lijst op orde door 1 vraag.

Vakpracht focusdag - inzicht en resultaat als ambachtelijk creatief

Samen puzzelen of mindmappen? Een focusdag werkt!

Aanmelden nieuwsbrief Vakpracht

Tips voor ambachtelijk creatieven met eigen onderneming lezen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie