Op slot – de juiste keuze maken

Op slot, de juiste keuze maken met mindmappen

Keuzes maken en dan niet over wat je gaat eten vanavond maar over de grote onderwerpen zoals je leven, je werk en je bedrijf. Beslissingen die belangrijk zijn voor de komende maanden of jaren, voor je gevoel misschien wel voor altijd. Er hangt dus nogal wat af van wat je kiest en daarom kan je niet beslissen.

Tegenwoordig los ik dat op met een mix van 3 dingen, waaronder intuïtie en mindmappen. En dat werkt, heel goed zelfs. Daarom voor wie ook makkelijker wil beslissen: mijn methode.

Moeilijke keuzes maken

Je kent het vast, dat gevoel dat je vast zit. Je weet dat je moet kiezen voordat je verder kan. Maar je overziet de situatie niet en je durft eigenlijk ook niet te vertrouwen op je intuïtie.

Een koersverandering voor je bedrijf, een grote investering of een langdurige samenwerking aangaan, iedereen kent situaties waarin je niet weet wat nou het beste is om te doen.

Misschien weet je niet genoeg, is het aantal mogelijkheden te groot of de risico’s zijn niet duidelijk. Het is bij een belangrijke beslissing zelden dat alles klip en klaar is.

Je gedachten gaan in cirkeltjes. Je hebt het gevoel dat je alles al 10 keer hebt bedacht of hebt bekeken en toch weet je het nog steeds niet. Zo onderhand slaap je er ook al slecht van. En je weet, je moet kiezen en je wilt per se de juiste keuze maken. Herkenbaar? Ik heb het regelmatig.

Puzzelen

In de loop van de tijd heb ik verschillende manieren geprobeerd om toch te beslissen.

Zo maakte ik een tijdje lijsten met voor en tegen argumenten. Werkte niet voor mij, want al stonden er aan één kant 20 argumenten en aan de andere maar 4, die 4 konden veel belangrijker zijn. Gevolg: ik kon nog niet kiezen, maakte onderscheid in zwaarte van de argumenten door sterretjes toe te kennen en uiteindelijk werd de methode zelf het probleem. Het was duidelijk niet mijn werkwijze.

Ik besprak het eindeloos met vrienden en familie. Soms hielp dat omdat er nieuwe ideeën en invalshoeken op tafel kwamen. Maar ja, verschillende mensen vonden verschillende dingen. En ze konden niet voor mij beslissen dus het probleem bleef.

Ik werkte er om heen en ging heel veel andere nuttige dingen doen. Dat was handig voor mijn to-dolijst maar het was wel de slechtste oplossing die ik bedacht.

Of ik koos gewoon iets, vaak na genoeg slapeloze nachten. En ik vertrouwde er dan op dat als het besluit niet goed was mijn intuïtie zich er wel mee ging bemoeien. Werkt vaak verrassend goed. Achteraf blijkt veel duidelijker dan aan de voorkant wat ik wil kiezen. Helaas kan je een gemaakte keuze niet altijd veranderen en dan had ik een nieuw probleem.

Al met al raakte meestal mijn hoofd op slot, kreeg ik stress en kon ik niet meer goed nadenken. Dat moest anders kunnen.

Aanpakken als project

Laatst liep ik weer eens vast. Ik moest keuzes maken over waar ik mijn tijd aan besteed, alles doen ging niet meer. En ik vond het moeilijk om te kiezen wat eigenlijk vond ik het allemaal leuk of belangrijk.  Tegelijkertijd werkte ik aan een project dat heel lekker liep. En ineens wist ik het. Ik moet een keuze op dezelfde manier aanpakken als een project.

Voor een project

 • overleg ik met andere mensen en ik maak gebruik van hun kennis en kunde
 • maak ik heel vaak één of meer mindmaps
 • vertrouw ik op mijn intuïtie en daarmee eigenlijk op alle onbewuste kennis en ervaring die ik hebt

 

Ik bedacht me dat dit een sterke mix is die heel vaak werkt voor mij en dat dit misschien ook wel goed werkt voor het maken van een keuze.

De juiste keuze door mindmappen

En het werkt. Want

 1. ik heb overzicht. Alles wat nodig is voor de juiste keuze staat in de mindmap en komen voort uit een bewust denkproces van mij. Mijn gedachten en die van familie en vrienden staan er in, want met hun bevragen ben ik niet gestopt. Ik groepeer naar problemen, risico’s, mogelijke oplossingen, dingen die ik nog moet uitzoeken etc. De keuze wordt zo vanzelf overzichtelijker.
 2. ik kan op deze manier vrij denken, met meer creativiteit. Ik schud eerst mijn hoofd leeg en schrijf alle oplossingen, onderwerpen en risico’s die ik al weet op. Ook de vergezochte of die waarvan ik denk dat het toch niet kan. Daarna heb ik ruimte in mijn hoofd voor nieuwe gedachten.
 3. het wordt snel duidelijk waar ik nog niet genoeg over weet. Dat zoek ik dan uit en vul ik aan.
 4. het hoeft niet in één keer af en doordat het op papier staat kan ik niet vergeten wat ik al heb bedacht.
 5. als ik echt vast zit gebruik ik andere methoden om mijn denken op gang te helpen, net als bij mijn projecten. De makkelijkste is de 5 x W + H vraag (de wat, waarom, waar, wie, wanneer + hoe vraag zijn 6 manieren om naar eenzelfde onderwerp te kijken). Meestal gaan mijn gedachten dan wel stromen.
 6. ik kan voor mezelf inzichtelijk maken welke risico’s horen bij het probleem en welke horen bij een bepaald oplossing. Ook zet ik overal voor- en nadelen bij.
 7. het is een fijne praatplaat wanneer ik met anderen overleg.
 8. wanneer je vaker beslissingen moet maken over eenzelfde onderwerp gaat het sneller omdat de vorige plaat vaak nog deels in mijn hoofd zit.
 9. nog voordat ik klaar ben met uitwerken en tekenen is meestal al duidelijk wat de oplossing is

 

Mijn laatste dilemma’s waren snel opgeruimd op deze manier.

En jij, hoe maak jij de juiste keuze?

De titel van deze blog, op slot, is door Susan Hol bij de foto bedacht. Wil je jouw titel of een antwoord op jouw vraag in een blog terug zien? Volg mij op Instagram en reageer op de vraag.

Meer lezen

Tips

de to-dolijst een timemanagement tip

De to-dolist blues. Je lijst op orde door 1 vraag.

Vakpracht focusdag - inzicht en resultaat als ambachtelijk creatief

Samen puzzelen of mindmappen? Een focusdag werkt!

Aanmelden nieuwsbrief Vakpracht

Tips voor ambachtelijk creatieven met eigen onderneming lezen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie