Meer resultaat door meer zelfvertrouwen

3 tips voor ambachtslieden voor meer resultaat met meer zelfvertrouwen

Ken je dat?

Dat je aan jezelf gaat twijfelen?

Ik heb het vaak rond deze tijd van het jaar. Het begint klein, bij de eerste berichten dat je plannen moet maken voor het nieuwe jaar. Daarna volgen alle posts over hoe fantastisch het vorige jaar was en dat het nu nog beter wordt. Ik ga dan twijfelen. Heb ík genoeg bereikt? En zijn mijn plannen goed genoeg? Herkenbaar waarschijnlijk.

Je bedrijf doet het prima en privé gaat het ook goed. Je hebt mooie plannen en je hebt er zin in. Maar zoveel zelfvertrouwen als zij uitstralen, dat heb je niet. En dan begint de twijfel.

Misschien doe je iets verkeerd. Of ben je niet zo goed als je dacht. En is het eigenlijk wel een goed idee om iets speciaals te doen? Dit jaar ging het ook prima zonder speciale acties. En voor je het weet zijn je plannen en zelfvertrouwen verdwenen.

Jammer. En niet nodig.

 

3 tips voor meer zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen verdwijnt vaak sneller dan je het kan opbouwen. Daarom is het belangrijk dat je werkt aan je zelfverzekerdheid en zo tegen wat twijfel bestand bent. Met deze drie tips sta jij straks steviger in je schoenen.

Je onthoudt negatieve ervaringen langer dan positieve ervaringen (negativity bias). Denk maar eens aan de laatste fout die je maakte of laatste klacht die je kreeg. Je weet het meteen. Het laatste compliment dat je kreeg herhalen kost waarschijnlijk meer moeite.

Onze hersenen zijn gevoeliger voor negatieve ervaringen en beelden dan voor positieve ervaringen, ze wegen zwaarder in ons oordeel over onszelf en ons leven. Waarschijnlijk beschermen we onszelf zo tegen gevaar. Tegenover één negatieve ervaring moeten meerdere positieve ervaringen staan om de balans in evenwicht te houden, gemiddeld zo’n 3 tot 5.

 

1.      Verzamel complimenten

Je kan die balans beïnvloeden door bewust meer aandacht te besteden aan wat er goed gaat. Sta stil bij complimenten die je krijgt en wees je bewust van wat goed gaat op een dag. Omdat je dit snel vergeet tussen alles wat gebeurt is het slim hier actief aandacht aan te besteden.

Complimenten van anderen

Je krijgt een compliment en je denkt dat onthoud ik wel om een maand later tot de ontdekking te komen dat je het toch weer was vergeten. Bewaar alle complimenten die je krijgt. Schrijf ze op in een boekje of stop ze in een doos. En zet erbij van wie je het compliment kreeg, waarvoor je het kreeg en wanneer.

Word je onzeker, lees dan alles wat je hebt verzameld om zo jezelf te herinneren aan je kwaliteiten. Je zal zien dat je je daarna beter voelt.

Complimenten van jezelf

Er gaat op een dag veel meer goed dan dat er fout gaat. Stilstaan bij het positieve in je leven doe je door elke avond een paar punten op te schrijven waar jij die dag tevreden over of dankbaar voor bent, en waarom je dat bent. Het kan van alles zijn: je hebt een webbouwer geregeld of een lastig ontwerp afgerond, gesport, je moeder gebeld of voor het eerst in 10 jaar stoofpeertjes gekookt. Het gaat erom dat het jouw positieve punten van die dag zijn.

Doe dit elke dag en je zit binnen een paar weken beter in je vel. Je kijkt positiever naar jezelf en de wereld. En vind je elke dag te veel, doe het dan eens per week. Je zal zien dat dat ook werkt.

 

2.      Luister naar jezelf

Wat jij zegt is belangrijk. Je hoort jezelf meer dan ieder ander. Twijfel jij over je bedrijf of maak je het kleiner, dan is dat het beeld wat je luisteraar krijgt en jijzelf ook. En doe je het vaak, dan wordt wat je zegt het beeld dat je hebt van je bedrijf en ga je twijfelen. In je woorden zit een oordeel en als je die elke dag hoort dan gedraag je je daar onbewust naar. Dat geldt ook je gedachten over jezelf en je bedrijf. Je woorden en gedachten beïnvloeden zo je zelfvertrouwen. Opletten op welke woorden je gebruikt heeft dus zin.

Wat zeg jij over je bedrijf en ambacht? Zeg je ik heb een bedrijfje of ik kan wel ontwerpen, maar X en Y kunnen het veel beter? Zelf zeg ik soms het zou leuk zijn als Vakpracht lukt. Jammer en niet nodig. Jij en ik hebben een bedrijf, er is niets je aan. Als jij niet kon ontwerpen dan had je geen klanten. En Vakpracht is al gelukt want het bestaat.

Neem jezelf en je bedrijf serieus, te beginnen bij hoe je zelf denkt en praat.

 

3.      Vergelijk jezelf niet met anderen

Je wilt weten hoe goed je bent en wat je product waard is. Daarom vergelijk je jezelf met anderen. Klinkt logisch, maar is het niet. Vergelijken met anderen heeft geen zin en als je niet uitkijkt maakt het je ook nog onzeker. Want ga maar na:

  • jouw talenten, levenservaring, interesses en keuzes zijn uniek voor jou en daarmee voor jouw bedrijf. En dat geldt ook voor degene met wie je jezelf of je bedrijf vergelijkt.
  • je weet niet wat voor hen belangrijk is, wat ze willen bereiken. Dat kan heel wat anders zijn dan voor jou.
  • je vergelijkt jouw gedachten, gevoelens en emoties, je binnenkant, met de buitenkant van de ander. Dat is geen eerlijke vergelijking.

 

Niets mis met kijken bij anderen voor inspiratie, maar vergelijken doe je het best met jezelf. Kijk naar hoe je bedrijf er nu voor staat en hoe dat een jaar geleden was. Bedenk hoe je er over een jaar voor wil staan ten opzichte van nu en wat je daar voor wil doen.

En wil je toch input van anderen? Vraag je klanten en collega’s om feedback, wat vinden ze goed gaan en wat is hun tip voor jou. Of start een intervisiegroep waarin je serieus meedenkt met elkaars vragen en knelpunten.

 

Begin meteen

Pak een schrift en schrijf op waar jij vandaag tevreden over bent en doe dat morgen weer. En zet een doosje klaar voor je complimenten. Je zal zien dat het werkt, voor je zelfvertrouwen èn voor je humeur.

Foto

Uitstraling naar alle kanten – Detail van putdeksel, Fez, Marokko

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.