Hoe maken 2 edelsmeden na jaren weer een collectie – zonder tijdnood te krijgen?

Effectiever werken als edelsmid? Tijdwinst halen in je werk? Kies voor coaching

Sofie belt.
Zij en Frank hadden elk jaar een unieke collectie.
Al drie jaar komen ze er niet aan toe. En ze zijn het zat.
Ze willen weten wat er aan de hand is en ze vraagt of ik tijd heb.
Ik ben meteen nieuwsgierig naar hun verhaal en we spreken af voor een Focusdag.

 

Geen tijd voor vrij werk

Twee weken later zitten we aan mijn eettafel. Bij een kop koffie vertellen ze over hun goudsmederij. Ze zitten in Rotterdam en bestaan al ruim tien jaar. Het gaat goed, ze hebben zelfs drie mensen in dienst. Lisette en Esther zijn goudsmeden en kunnen de basiscollectie en sommige maatwerkopdrachten maken. Mariska is verkoopster, ze doet de boodschappen en houdt de etalageruiten neusvrij. Frank en Sofie hoopten meer tijd te krijgen voor hun vrije werk door personeel aan te nemen. Maar ze komen nog steeds niet toe aan hun collectie.

Na het telefoongesprek met Sofie heb ik nagedacht over een programma voor vandaag. Zodat we actief aan de slag gaan en niet alleen praten. Nu ik hun verhaal hoor pas ik mijn plan wat aan. Ik stel voor om in de ochtend de huidige werkverdeling te onderzoeken en te bekijken wat ze nodig hebben voor een collectie. In de middag kijken we dan hoe we van huidige situatie naar gewenste situatie komen. Frank en Sofie vinden het goed voorstel en met ieder een verse koffie erbij gaan we aan de slag.

 

De pijn van oude patronen

Tijdens ons gesprek valt het me op dat Frank en Sofie soms verschillend naar hun bedrijf kijken. Dat is logisch met twee eigenaren, alleen vraag ik me af of de verschillen die ik hoor niet te groot zijn. Daarom vraag ik ze elk een tekening te maken van hoe het nu is en van wat ze willen. Wat een verschil. Bij Frank gaat het nu goed en met wat schwung erbij is het voor hem prima. Sofies nu tekening is grommend, zwarte wolken verdrukken haar bijna. Ze schrikken, zo’n groot verschil hadden ze niet verwacht.

We onderzoeken het verschil. Hoe kan hun beeld zo verschillend zijn? Al snel ontdekken we dat de basisafspraken voor de werkverdeling nog precies hetzelfde zijn als zes jaar geleden. Het zijn ingesleten patronen die schuren voor Sofie. Gewoontes zijn makkelijk zolang ze passen, en door de drukte van alledag hebben ze onbewust te lang vastgehouden aan wat vroeger werkte. Ook zien we dat hun karakters meewerken aan de druk die Sofie voelt. Ze regelt dingen graag snel. Frank reageert wat later en Sofie heeft het gevoel dat ze niet op hem kan wachten.

Het lucht op dat op tafel ligt waar het wringt. Ze voelen het probleem soms wel, alleen hebben ze er nog niet zo helder over gepraat als nu. De tekening heeft geholpen. Ik zie dat Sofie en Frank zich er vervelend bij voelen. Zo willen ze niet samenwerken. We spreken af om het even te laten rusten en dat we vanmiddag kijken wat ze kan helpen.

 

Hoeveel tijd kost een collectie maken?

Een collectie unieke stukken maken. Hun handtekening laten zien. Lekker creatief bezig zijn, zonder verzoeken van opdrachtgevers of andere inmenging. Bij het idee beginnen Sofie en Frank al te stralen.

Praten over De Collectie is leuk, maar voor mij ook wat geheimzinnig want wat bedoelen ze precies? Tijd om de collectie handen en voeten te geven: waar bestaat een collectie uit en hoeveel tijd heb je nodig? Frank en Sofie maken allebei een inschatting: een thema bedenken, het aantal stukken dat ze maken, de promotie organiseren, alles nemen we mee. Ze zijn het behoorlijk met elkaar eens. En het aantal uur dat ze nodig hebben klinkt niet gek op een jaar werken. Tijd om te onderzoeken waar die uren blijven.

 

Het werk ontrafelen

Om te onderzoeken waar tijd te winnen is, kijken we naar het werk van alle vijf. Ik vraag Sofie en Frank alle werkzaamheden in hun bedrijf op post-its te schrijven, plus wie ze doet. Alles van sieraden maken en de nieuwsbrief tot boodschappen doen en het zuurbad reinigen. We plakken de post-its op een flipover en tijdens het plakken bespreken we hoe het loopt en wat er opvalt. Het is een grote lijst en ik zie dat er kwartjes beginnen te vallen bij Sofie en Frank.

Als alle post-its geplakt zijn, gaan we lunchen. De zon schijnt op mijn dakterras, en de fruitsalade en broodjes helpen om te ontspannen. We praten over reizen en andere dingen, het is leuk om elkaar beter te leren kennen. En we zijn weer fris als we verder gaan.

 

Spelregels voor een nieuwe werkverdeling

We gaan verder met de post-its. Sofie en Frank sorteren de geeltjes in hun ideale werkverdeling over henzelf, Mariska, Lisette en Esther. Als we hun verschuivingen in het werk bespreken, wordt duidelijk dat ze te maken hebben met verantwoordelijkheden. Er ontstaan spelregels die Frank en Sofie helpen bij de werkverdeling. Regels die horen bij een bedrijf met meerdere mensen, zoals:

 • bij elke werkzaamheid is iemand verantwoordelijk voor de uitvoering en iemand verantwoordelijk voor het resultaat. Het is spannend om die verantwoordelijkheid uit handen te geven als het om je bedrijf gaat. Mensen zijn meer betrokken bij hun werk als ze zelf verantwoordelijk zijn, ze zoeken dan ook zelf naar oplossingen als er wat speelt. Dat scheelt Frank en Sofie tijd
 • laat werk liggen bij wie er verantwoordelijk voor is. Dus poetst Mariska de ramen niet, doe het dan niet zelf maar spreek haar erop aan. En Sofie moet Frank de kans geven in zijn eigen tempo dingen te regelen
 • Frank en Sofie hebben werk bij zich gehouden wat naar iemand anders kan. Onderwerpen die ze zelf wilden doen toen ze nieuw waren, hoeven nu ze routine zijn niet meer bij hun te liggen. En is iemand anders ergens beter in draag het dan over.

 

Door de spelregels verschuiven acties en verantwoordelijkheden van Frank en Sofie naar Esther, Mariska en Lisette. Frank en Sofie denken dat de nieuwe werkverdeling winst is voor iedereen. Zelf krijgen ze ruimte voor hun collectie en de andere drie kunnen groeien in hun baan.

 

Oogst van de Focusdag

Het is half vier en de hoofden van Frank en Sofie zitten vol. We ronden af en bekijken het resultaat van de dag. Frank en Sofie verzamelen hun oogst. Een nieuwe werkverdeling met verantwoordelijkheden voor iedereen. Samen overleggen over hoe het gaat en wat ze willen, en dan pas met z’n vijven. En dagen blokkeren waarop Frank of Sofie werkt aan hun collectie. Ze staan op het lijstje met de andere punten.

De nieuwe afspraken geven ruimte in hun tijd en in hun hoofd. En ik zie aan Sofie en Frank dat ze zin hebben om aan de slag te gaan; met een paar aanpassingen in de werkverdeling hebben ze snel een eerste effect. Zo vertwijfeld als ze in de ochtend waren, zo enthousiast zijn ze nu.

 

Een half jaar later

Onverwacht zie ik het op Instagram: ze hebben een nieuwe collectie. En als ik later Sofie en Frank spreek, zie ik bij allebei nieuwe energie. Ze zijn hard bezig, niet meer alleen ìn hun bedrijf maar ook áán hun bedrijf. Ze vertellen over een stoere stap die ze gaan zetten. Hij past goed bij hun plannen en het is spannend. Ik blijf ze volgen en ben trots op ze.

 

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag of loopt je bedrijf niet zoals je wilt?
Bel me (06 405 71 675) en wie weet vinden we samen jouw antwoord.

Deze blog is gebaseerd op een focusdag met twee goudsmeden. Namen, details en vertrouwelijke informatie zijn veranderd.

Foto

Tijd in soorten en maten – Astronomisch uurwerk, Praag, Tsjechië

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

2 Reactie's
 • Aletta Teunen
  Geplaatst op 16:05h, 29 december Beantwoorden

  Goed verhaal, Margot! Helder!

  • Margot
   Geplaatst op 23:54h, 29 december Beantwoorden

   Dank je wel, Aletta. Leuk om te horen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.