Wat is focus (en waarom heb je het nodig)

meer favoriete opdrachten, focus voor beter resultaat, focus en doel, bereik je doel met focus

‘Wat maak je het allerliefst, Frank?’
‘Maatwerktassen. Die maak ik het liefst.’
Tassenmaker Frank is duidelijk tijdens ons coachgesprek.

Frank kan niet leven van maatwerk alleen. Hij heeft zijn basiscollectie en zijn reparatieklussen nodig om genoeg te verdienen. Nu wil hij weten hoe hij zijn doel kan bereiken: leven van het maken van maatwerktassen. En focus is het eerste waar we het over hebben.

Je doel bereiken is onmogelijk zonder focus.

Wat is focus?

Focus is je aandacht en je activiteiten richten op één doel of resultaat.

Je kan het vergelijken met een lens. Het licht dat door een lens valt komt op één plek bij elkaar, het brandpunt of focuspunt. Alle energie uit het licht komt samen in dat punt.

Lens, lichtbreking, focuspunt, brandpunt
Lens en licht buiging (@ Wikipedia UK, Oleg Alexandrov)

Jouw focuspunt is je doel. Je bekijkt bij nieuwe activiteit gericht of hij past bij je doel. Zo focus je jouw energie op het bereiken van je doel. Een doel heeft vaak een einddoel èn tussendoelen. Je focus richt je op allebei.

Stel je bent maker van gebreide kleding en je doel is om over vijf jaar te leven van je werk. Een tussendoel voor dit jaar kan zijn dat je eind van het jaar in zes nieuwe winkels te koop bent. Je krijgt een uitnodiging om op een nieuwe markt te staan. Je doet het niet want het past niet bij je doel.

 

Waarom heb je focus nodig?

Elke dag zijn er nieuwe bezigheden. Je lijst met klusjes, hulpvragen van mensen en het beursseizoen is weer begonnen.

Doe je alles, dan versnippert je tijd. Ongemerkt verdwijnt er veel tijd en energie die je niet voor je doel kan gebruiken. Je doel vasthouden wordt zo moeilijk.

Werk je met focus, dan toets je alles wat je doet aan je doel. Gefocust werken heeft voordelen:

  1. een onderwerp past bij je doel of niet. En als het niet bij je doel past, dan doe je het niet
  2. nee zeggen is makkelijker als een verzoek je niet helpt je doel te bereiken
  3. tijdverspillers worden minder. Je plant ze in of je stopt ermee. Ieder uur op Instagram kijken hoeft niet en zomaar koffie drinken met een vage collega kan uit de agenda
  4. kansen herken je en je kan ze gericht toepassen voor een groter effect
  5. je ziet beter wat je bereikt hebt, doordat alles wat je doet dezelfde kant op gaat
  6. je weet wat jou helpt om gefocust te werken en wat je stoort. Daardoor kan je zorgen voor omstandigheden die voor jou goed werken.
  7. aan anderen vertellen wat je wilt bereiken is door je focus eenvoudig. En zij kunnen je daardoor makkelijk helpen bij je doel

 

Kan je meer dan één doel hebben?

Iedereen heeft meerdere doelen. Je hebt bijvoorbeeld een doel voor je privéleven en een doel voor je bedrijf.

Doelen kunnen met elkaar botsen.  Je wilt bijvoorbeeld voor je privédoel meer thuis zijn, terwijl je voor je werkdoel extra uren wilt maken. Of je wilt voor je ene werkdoel op zaterdag op markten staan en voor je andere doel geef je op zaterdagen workshops. Je moet dan keuzes maken en balanceren tussen verschillende belangen.

Je verdeelt je tijd en energie tussen je gewone werk en je doel. Bij meerdere doelen op hetzelfde vlak verdun je je tijd en aandacht. Je loopt het gevaar dat geen één doel vooruitgaat en resultaat heeft.

Meerdere doelen die je kan scheiden in tijd, plaats, doelgroep of persoon werken beter. Bijvoorbeeld

  • je geeft ’s avonds workshops keramiek en je wil omschakelen naar 2 jarige leergangen (doel 1). Overdag werk je in je eigen atelier waar je meer bekendheid aan wilt geven (doel 2).
  • je werkt als goudsmid en je wilt meer maatwerk verkopen (doel 1). Daarnaast hebt je een winkel waarin een winkelmeisje werk van jou en anderen verkoopt. De winkelverkoop moet omhoog, de uitvoering van de promotie doet het winkelmeisje (doel 2)

 

Ik heb mijn andere werk nodig om genoeg te verdienen

Je bereikt je doel niet door het te bedenken. Je wilt van nu naar doel, op een financieel stabiele manier. En als het daarbij helpt, blijf je je huidige werk doen. Je laat het niet groeien, door de keuzes die je maakt. En is je werk genoeg naar je doel verschoven, dan stop je met de rest.

Stel je bent Frank, en je maakt drie soorten tassen: een vaste collectie, vaste modellen met een vrije materiaal keuze en maatwerk. Je wilt alleen maatwerk maken. Je beslist om geen nieuwe ontwerpen te maken voor je vaste collectie. De serie met tassen met vrije materiaalkeuze geef je een mooie plek op je site. Die tassen passen beter bij groeien naar je doel dan de vaste collectie.

 

Dus met één doel en één focus loopt alles perfectPlan en werkelijkheid, focus, doel, hindernissen

Nee, ook dan loopt het anders dan gedacht. Maar zonder doel weet je niet wat je wilt bereiken. En zonder focus weet je niet waar je je energie in moet steken. Je aandacht gaat daardoor overal heen en je bent niet effectief bezig.

Door je doel en focus weet je waar je naar toe werkt. Je weet waar je op richt als je onverwachte hobbels in de weg tegenkomt.

 

Jouw doel bereiken

Onderzoek hoe gefocust jij bent.
Schrijf een week lang op of wat je doet helpt je doel te bereiken.
En bekijk aan het eind van de week het resultaat.

Foto’s

Let’s go – Tekst op autobusje, Dominica
Lens – Lens en licht buiging, ©Wikipedia UK & Oleg Alexandrov
Your Plan, Reality – Herkomst onbekend

Aanbod

Nieuwsbrief

Lees ook

Tags:
, ,
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.