Wat is focus (en waarom heb je het nodig)

meer favoriete opdrachten, focus voor beter resultaat, focus en doel, bereik je doel met focus

‘Wat maak je het liefst, Frank?’
‘Maatwerktassen. Die vind ik het allerleukst.’
Tassenmaker Frank is duidelijk tijdens ons coachgesprek.

Frank kan niet leven van maatwerk alleen. Hij heeft zijn basiscollectie en zijn reparatieklussen nodig om genoeg te verdienen. Hij wil weten hoe hij zijn doel kan bereiken: leven van het maken van maatwerktassen. En focus is het eerste waar we het over hebben.

Wat is focus?

Focus is je aandacht en je activiteiten richten op het bereiken van één doel of resultaat.

Je kan het vergelijken met een lens. Licht gaat recht door, tot je het door een lens laat vallen. Dan komen alle lichtstralen bij elkaar op één plek: het brandpunt of focuspunt. Alle energie van het licht komt samen in dat punt.

Lens, lichtbreking, focuspunt, brandpunt
Lens en licht buiging (@ Wikipedia UK, Oleg Alexandrov)

Jouw focuspunt is je doel. Je kijkt bij een nieuwe activiteit gericht door je lens, je focus, of hij past bij je doel. Zo focus je jouw energie op die werkzaamheden die je helpen je doel te bereiken. Een doel bestaat vaak uit een einddoel èn tussendoelen. Je focus richt je op allebei.

Stel: je bent maker van gebreide kleding en je doel is om over vijf jaar te leven van je werk. Een tussendoel kan dan zijn, dat je eind van het jaar op zes extra vaste verkoopadressen te koop bent. Nu krijg je een uitnodiging om op een nieuwe markt te staan. Je doet het niet want het past niet bij je doel.

 

Waarom heb je focus nodig?

Je hebt elke dag genoeg te doen. Je hebt een lijst met klusjes, je krijgt hulpvragen van mensen en het beurzenseizoen is weer begonnen.

Doe je alles, dan versnippert je tijd. Ongemerkt verdwijnt er veel tijd en energie die je niet aan je doel besteed.

Gefocused werken heeft voordelen:

  1. een onderwerp past bij je doel of niet. En als het niet bij je doel past, dan doe je het niet
  2. nee zeggen is makkelijker als je weet een verzoek je niet helpt om je doel te bereiken
  3. tijdverspillers worden minder. Je plant ze in of je stopt ermee. Ieder uur op Instagram kijken hoeft niet en zomaar koffie drinken met een vage collega kan uit de agenda
  4. kansen herken je sneller en je kan ze gericht toepassen voor een groter effect
  5. je ziet beter wat je bereikt hebt, doordat alles wat je doet dezelfde kant op gaat
  6. je weet wat je helpt om gefocust te werken en wat je daarbij stoort. Je zorgt voor de omstandigheden die voor jou goed werken.
  7. anderen vertellen wat je wilt bereiken is door je focus eenvoudig. En zij kunnen je daardoor makkelijk helpen bij je doel

 

Kan je meer dan één doel hebben?

Iedereen heeft meerdere doelen. Je hebt bijvoorbeeld een doel voor je privéleven en een doel voor je bedrijf.

Doelen kunnen met elkaar botsen.  Je privédoel meer thuis zijn en je werkdoel extra uren maken passen niet bij elkaar. Net zo min als je werkdoel zaterdag op markten staan en je andere doel workshops geven op zaterdagen. Keuzes maken noet, net als balanceren tussen verschillende belangen.

Je verdeelt je tijd en energie ook tussen je gewone werk en je doel. Heb je meerdere doelen op hetzelfde vlak dan verdunt je tijd en aandacht. Je loopt het gevaar dat geen van je doelen vooruitgaat en resultaat heeft.

Meerdere doelen die je kan scheiden in tijd, plaats, doelgroep of persoon werken beter. Bijvoorbeeld

  • je geeft ’s avonds workshops keramiek en je wil van losse workshops naar een cursus op hetzelfde tijdstip (doel 1). Overdag werk je in je eigen atelier waar je meer bekendheid aan wilt geven (doel 2).
  • je werkt als goudsmid en je wilt meer maatwerk verkopen (doel 1). Daarnaast hebt je een winkel waarin een winkelmeisje werk van jou en anderen verkoopt. De winkelverkoop moet omhoog, de uitvoering van de promotie doet het winkelmeisje (doel 2)

 

Ik heb mijn andere werk nodig om genoeg te verdienen

Je wilt van nu naar doel, op een financieel stabiele manier. En als het daarbij helpt, blijf je de basis van je huidige werk doen. Je laat die basis niet groeien, door de keuzes die je maakt. En is je werk voldoende naar je doel verschoven, dan stop je met wat je niet meer wilt doen.

Terug naar Frank. Hij maakt drie soorten tassen: een vaste collectie, vaste modellen met een vrije materiaal keuze en maatwerk. Zijn doel is alleen maatwerk maken, maar hij heeft de andere tassen nodig voor zijn inkomen. Frank besluit geen nieuwe ontwerpen meer te maken voor zijn vaste collectie, hij verkoopt de tassen die hij nog heeft. De serie tassen met vrije materiaalkeuze geeft hij een mooie plek op zijn website. Die tassen passen beter bij groeien naar zijn maatwerkbedrijf. En zijn extra energie gaat naar het promoten van maatwerkmogelijkheden.

Oké, dus met één doel en één focus loopt alles perfectPlan en werkelijkheid, focus, doel, hindernissen

Nee, ook dan loopt het anders dan gedacht. Maar zonder doel weet je niet wat je wilt bereiken. En zonder focus weet je niet waar je je energie in moet steken. Je aandacht gaat daardoor overal heen en je bent niet effectief bezig.

Door je doel en focus weet je waar je naar toe werkt. Je weet waar je op richt als je onverwachte hobbels in de weg tegenkomt.

 

Jouw doel bereiken

Hoe gefocust werk jij? En weet je jouw doel?
Heb je geen duidelijk beeld, kies voor een focusdag dan werken we samen aan jouw koers.

Foto’s

Let’s go – Tekst op autobusje, Dominica
Lens – Lens en licht buiging, ©Wikipedia UK & Oleg Alexandrov
Your Plan, Reality – Herkomst onbekend

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Tags:
, ,
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.