Ondernemen met Nicoline van Boven | Juweelontwerpster, goudsmid

Ondernemen met Nicoline van Boven

Toen ik Nicoline van Boven sprak voor dit Ondernemen met interview viel mij één ding op: haar drive. Haar drive om te groeien met haar bedrijf op háár manier. Die drive heeft haar al veel gebracht en het was een plezier om er naar te luisteren.

 

Hoi Nicoline, stel jezelf even voor

Portretfoto Nicoline van Boven, edelsmid

Nicoline van Boven

Ik ben Nicoline van Boven, ik ben juweelontwerpster/edelsmid en ik woon in Kapelle (Zeeland). Ik werk vanuit mijn atelier aan huis aan mijn collectie gouden en zilveren sieraden. Ook maak ik sieraden in opdracht en geef ik cursussen en workshops edelsmeden.

Hoe ben je edelsmid geworden?

Ik was als kind al creatief bezig, ik tekende en maakte Barbie kleding. Mijn droom was om naar de kunstacademie te gaan of om modeontwerpster te worden. Daarom heb ik de middelbare opleiding voor Beeldende Kunsten in Brugge gedaan. Vanuit Zeeland is België dichtbij en in Nederland bestaat zo’n opleiding niet.

Daarna ben ik naar de kunstacademie in Antwerpen gegaan, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Ik wist niet welke richting ik wilde kiezen, omdat ik zoveel leuk vond. Tijdens een open dag van de Academie werd snel duidelijk dat ik de richting juweelontwerpen ging doen. Daar kwam voor mij alles bij elkaar. Het sprak me enorm aan om kunstwerkjes te maken die je draagt.

Na de academie had ik behoefte om groter te werken en heb ik een jaar de avondopleiding theaterkostuum gevolgd. Ik bleek geen geduld te hebben voor naaien. Wat raar is, want juwelen maken vraagt ook geduld. Ik denk dat werken met edelmetaal me meer aanspraak dan meters stof stikken.

Ik ben daarna niet meteen begonnen als goudsmid. Bedrijven vroegen vaak 2 jaar ervaring en die had ik niet. Na een half jaartje uitzendwerk ben ik in het atelier van een ontwerper aangenomen. Dat was een leuke en leerzame tijd. Op school leer je van alle onderdelen van het edelsmeden maar een beetje. Hier leerde ik echt de praktijk. Ook had ik leuke collega`s.

 

Waar ben je trots op?

Ik heb mijn bedrijf opgebouwd zonder geld te lenen. Door klein te beginnen en te groeien. Ik ben trots op wat ik bereikt heb, zeker als alleenstaande moeder. Het was de afgelopen jaren niet altijd makkelijk, maar ik kan inmiddels leven van mijn passie en dat maakt me super blij!

Ik werk harder dan toen ik in loondienst was, maar ik moet er niet aan denken om voor een baas te werken. Ik ken genoeg mensen die dagelijks met tegenzin naar hun werk gaan. Daar heb ik geen last van.

 

Wat vind je het leukst aan edelsmeden? En valt er iets tegen?

Het fijnst is achter mijn werkbank werken aan mijn eigen ontwerpen. Er is dan geen tijdsdruk of druk door wensen van een klant. Ik kan dan heerlijk in mijn eigen flow werken aan het ontwerp dat ik in mijn hoofd heb.

Ik word ook blij van complimenten van klanten. Het mooiste compliment dat ik van een klant kan krijgen, is als ze me met tranen in de ogen en drie zoenen bedankt voor het sieraad dat ik voor haar heb gemaakt.

Ik maak veel sieraden uit oud goud voor klanten. Dat zijn draagbare herinneringen en het maken en geven van de nieuwe sieraden brengt emoties met zich mee. Dat vind ik ook mooi aan mijn vak.

Het liefst maak ik grote opvallende stukken in goud met mooie edelstenen. De eerste jaren heb ik vooral zilveren sieraden gemaakt, omdat ik voor goud en edelstenen geen budget had. Nu kan het wel en maak ik de draai naar andere stukken. Mijn  klantenkring moet met mee veranderen. Klanten uit mijn zilverperiode zijn niet persé de klanten die passen bij mijn nieuwe werk. Dat is wel eens lastig.

 

Hoe heeft jouw collectie zich gevormd?

Ondernemen als goudsmid, ondernemen als creatief

Gouden roosjesring met diamanten, foto Erwin Maes

Mijn favoriete sieraad is een grote roosjesring vol met diamanten. Ik zou graag meer van dit soort statementringen willen maken. Ik hou niet van standaard sieraden en ik wil me onderscheiden.

Authentiek zijn, vind ik belangrijk. In het verleden heb ik daar concessies aan gedaan. Omdat ik het voor iedereen goed wilde doen. Ook had ik het idee dat ik elk jaar of half jaar een nieuwe collectie moest maken. Daardoor bleef ik steeds nieuwe dingen verzinnen. Op zich niet erg, maar ik ben er van terug gekomen. Ik stond in 2017 voor het eerst op de Sieraad Art Fair en ik dacht: ik heb geen eenheid meer in mijn collectie!

Toen besloot ik om me op mijn roosjescollectie en een paar andere collecties te richten en de rest op te ruimen. Die herkenbaarheid in stijl die ik nu heb werkt goed. Mensen kennen me van mijn roosjes. Ze komen ook voor andere sieraden bij mij, maar ik ben nu duidelijker zichtbaar.

Naast de statement ringen wil ik in de toekomst aan een trouwringen collectie werken. Die heb ik niet en daar is wel vraag naar. Verder volg ik mijn gevoel naar de volgende stap die ik neem.

 

Je hebt een nieuw product, een all inclusive smeedweekend. Hoe ben je daar opgekomen?

Ondernemen als creatief, een interview

Roosjes Bouquetring, foto Erwin Maes

Ik heb cursisten uit België, Delft en Groningen. En ik krijg regelmatig, van mensen die ver weg wonen, vraag naar meerdaagse workshops. Daardoor ontstond het idee voor een weekend edelsmeden met eigen oud goud. Volledig verzorgd en inclusief overnachtingen in een B&B vlakbij mij.

Vorig jaar heb ik met succes een pilot gehouden met twee deelnemers. Zij waren laaiend enthousiast over het weekend. Ik vond het zelf ook leuk om één op één met ze samen te werken. Dit jaar heb ik het weekend op mijn website gezet. Ik moet wel nog reclame maken, dat schiet er wat bij in.

 

Wat vind je leuk aan ondernemen? En wat niet?

De vrijheid om zelf mijn dagen in te delen. Dat vind ik fijn. Ik doe alles zelf, van marketing tot website bijwerken. Dat laatste heb ik mezelf aangeleerd sinds ik een WordPress website heb en daar ben ik trots op. Ik was hiervoor echt een atechnische digibeet.

Wat ik niet leuk vind is de boekhouding. Ik heb een boekhouder, maar de btw aangifte doe ik wel zelf. En marketing vind ik lastig. Heel veel hangt af van je marketing. Ik probeer dagelijks iets te posten op Facebook en Instagram, maar er zijn ook dagen dat ik daar geen zin of geen tijd voor heb. Dan doe ik het niet, omdat ik weet dat het dan een geforceerd verhaaltje wordt.

 

Iedereen heeft missers. Wat is de jouwe?

Een veel te lage prijs vragen of geen goede prijs durven noemen. Ik vind het nog steeds lastig om vooraf bij een opdracht een prijs te noemen. Je bent vaak langer bezig dan gedacht, zeker omdat elke opdracht uniek is en om een andere aanpak vraagt. En dan klopte mijn prijs niet meer. Maar die te lage prijs heb ik inmiddels afgeleerd.

De knop ging om bij mij toen ik voor een klant een collier in oud goud had gemaakt. Ik had, achteraf gezien, te weinig gerekend. En uiteindelijk moest alles toch net even anders dan besproken, waardoor ik nog langer bezig was. Omdat de afgesproken prijs laag was, kon ik niet veel extra rekenen voor de aanpassingen. Terwijl de klant de eerste prijs al duur vond. Ik dacht: Dit nooit meer, dit soort klanten wil je gewoon niet.

 

Hoe vind jij je goede klanten? Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent en verkoopt?

Ondernemen als creatief, ondernemen als edelsmid

Oorsieraden

Ik heb een webshop en ik verkoop in een aantal galeries en winkels. Verder zit ik op Facebook en Instagram, om zichtbaar te zijn. En mond tot mond reclame, dat werkt heel goed.

Ook had ik de afgelopen maanden een secret sale om de sieraden die uit mijn collectie zijn gegaan te verkopen. Ik wilde niet alle uitverkoop in mijn webshop zetten, ik ben geen supermarkt. Daarom heb ik de sale via mijn nieuwsbrief en een besloten Facebookgroep gehouden. En dat werkt goed.

 

Wat is jouw tip voor andere ambachtslieden?

Blijf bij jezelf, doe wat goed voelt en geef nooit op. Kijk wat voor jou werkt. Vergelijk jezelf niet met anderen, jij bent uniek.

En investeer in goede foto`s. Ik maakte in het begin zelf foto`s, met een niet zo goede camera. Van het resultaat werd ik niet blij. Daarna heb ik met verschillende fotografen gewerkt. Hun foto`s waren flets en hadden weinig contrast. Sieraden fotograferen is zo specifiek, niet veel fotografen kunnen dat goed. Ik keek bij collega met goede foto`s wie hun beeldmateriaal had gemaakt en kwam bij Erwin Maes terecht. Wat een verschil. Die man weet echt hoe hij sieraden moet fotograferen. En dat merkte ik direct in mijn verkoop.

 

En heb je misschien nog een vraag aan collega ambachtslieden?

Ja. Ik ben benieuwd hoe andere ambachtslieden een verandering van doelgroep hebben aangepakt. Hoe hebben zij die draai gemaakt?

 

Nicoline, dank je wel voor dit interview

Ondernemen met Nicoline van Boven is onderdeel van een serie interviews over ondernemen als ambachtelijk creatief.

Nicoline van Boven

Foto’s : Erwin Maes

Atelier: Mauritsstraat 11, 4421 CJ Kapelle. Voor openingstijden raadpleeg haar website.
Website en sociale media: Website | Facebook | Instagram

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

2 Reactie's
 • M8eld Verwer
  Geplaatst op 12:48h, 19 augustus Beantwoorden

  Heel leuk interview!?
  Nicole komt hierin goed tot haar recht. Ze is gewoon zoals ze is. Een prachtige vrouw, vanbinnen en vanbuiten! Een ?vakvrouw van top tot teen. In haar cursussen legt ze, keer op keer, alles goed en geduldig uit en helpt daar waar nodig is. Daarbij ook in voor ’n grap en grol.????
  En last but not least: Die roosjescollectie??….I am in ❤

  • Margot
   Geplaatst op 20:29h, 19 augustus Beantwoorden

   Wat een mooie reactie Machteld! Zo te lezen heeft ze naast alles wat jij noemt ook nog fijne, enthousiaste cursisten. Heerlijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.