Ondernemen met Bart Lebesque | Puur Staal, metaalkunstenaar

Ondernemen met Bart Lebesque | Puur STaal: Close-up van Impact, een werk van Puur Staal

Vijf jaar terug was ik meteen verliefd op het werk van Bart. En dat ben ik nog steeds. Ik ben daarom heel blij dat hij mee wil doen aan de interviewserie. Als ik hem spreek is het meteen duidelijk, Bart heeft een flinke ambitie en even grote, mooie dromen.

 

Bart, stel je even voor

Ondernemen met ... een interview met een kunstenaar over ondernemen als creatief

Bart Lebesque

Ik ben Bart Lebesque, 35 jaar, metaalkunstenaar en ondernemer. Ik ben getrouwd met Linda, we hebben samen een dochter van 3,5 jaar Hanna. We wonen in Uden, in het buurtschapje Slabroek wat midden in het natuurgebied de Maashorst ligt.

Metaal is mijn passie, en ik werk er op gevoel mee. Geen grote uitwerkingen op papier of de pc, gewoon beginnen en kijken waar het heen gaat.

Net als een schilder op een wit doek. Het liefst werk ik met gebruikt materiaal, bijvoorbeeld 10.000 pijpjes of 100.000 kettingschakeltjes. Dit kleine materiaal zorgt ervoor dat een werk kan ontstaan zonder een te herkennen dominante vorm er in van een groot tandwiel, een autovelg of iets anders groots.

 

Ben je altijd al metaalkunstenaar geweest?

Nee, ik heb in 2002 mijn opleiding Landbouw Mechanisatie afgerond en vanaf dat moment ben ik aan het leren hoe metaal werkt en hoe je het bewerkt. Ik ben na mijn opleiding zes jaar in dienst geweest bij twee werkgevers. Het vak metaalbewerking heb ik daar geleerd, ik was monteur en lasser. We maakten grote machines voor de landbouw en voedselindustrie.

Daarna ben ik gaan ondernemen. Eerst als zelfstandig servicemonteur in heel Europa, met mijn busje vol gereedschap. Hier het ik het vak echt geleerd. Het roestvrijstaal (rvs) bewerken was de grootste uitdaging en is de rode draad in mijn werk.

Mijn creativiteit kon ik nooit kwijt bij mijn werkgevers en ik zocht dit dan ook thuis in mijn schuurtje. In eerste instantie was wat ik deed heel simpel en experimenteel, bijvoorbeeld onderzoeken wat gelast kon worden en wat niet. Als servicemonteur kon ik tussen de opdrachten door thuis design en kunst opdrachten maken; lampen, poorten, wijnhouders, bio-ethanol branders, meestal gebruiksvoorwerpen maar ook vrije kunstwerken.

Waar ik echt trots op ben, is dat ik begin aan bepaalde metaalbewerkingen die aan alle kanten worden afgeraden door collega’s of andere lassers. Ik wil er uit springen door dingen te maken die niemand anders kan of doet en als dit me lukt word ik blij. Een voorbeeld daarvan is mijn meest recente kunstwerk, de wereldbol.

En wat ik graag nog eens zou maken is een kinetisch kunstwerk maken. Een kunstwerk dat beweegt op de wind en waarvan het niet te snappen is hoe het werkt. Techniek en kunst als combi.

 

In de afgelopen jaren ben je meer richting kunst geschoven. Is dat bewust geweest?

Toen ik begon in 2002 wilde ik graag praktische producten en designachtige stukken maken. Alles leek me leuk en pakte ik aan. Maar ik miste de echte ziel, het leven in mijn werk. Ik kon niet echt kiezen en deed alles een beetje.

Mijn werk is langzaam verschoven van design naar kunst en ik maak nu alleen nog maar kunstwerken die ik ook voor mijzelf zou maken en waar ik 100% achter sta. Echt kiezen dus, en dat werkt beter dan alles een beetje doen. Hierdoor sla ik regelmatig offertes af en komt het voor dat ik geen werk heb. Dat is niet erg omdat ik dan tijd heb om eigen werk te creëren en mijzelf te ontwikkelen.

 

Heb je ook een favoriet stuk?

Dat is gek genoeg een kunstwerk dat ik al heel lang heb en maar niet verkocht krijg. Het werk heet Impact en staat symbool voor mijn ontwikkeling als kunstenaar. Inmiddels heb ik besloten dat ik het niet verkoop en het bij me mag blijven als symbool. En is er interesse voor, dan maak ik het nog een keer.

En nu heb je naast je bedrijf grote andere plannen hoorde ik

Ik werk nu niet meer als monteur voor een werkgever, ik heb besloten om mijzelf om te scholen naar de zorg. Ik ga een dag in de week naar school en heb over 3 jaar een mbo 4 diploma. En ik werk nu parttime als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg.

Het werken met zwaar verstandelijk beperkte jongeren die een heel laag niveau en gedragsproblemen hebben, zorgt er voor dat ik mijn grenzen moet aangeven. Ik moet nog beter kiezen als ondernemer en kan voor Puur Staal alleen díe opdrachten aannemen die echt bij mij passen. Mijn beschikbare tijd en energie dwingen me daartoe. Deze baan in de zorg is voor 24 uur in de week, en is een onderneming op zich.

Ik heb mezelf nog nooit zo hard ontwikkeld als in de drie maanden dat ik dit doe. Ik zit midden in een roller coaster van nieuwe indrukken en emoties. Je zelfontwikkeling is geen kloot aan als je er midden in zit, maar anders kom je echt niet vooruit en kan je als kunstenaar dus ook niet komen waar je naartoe wilt.

Door deze keuze kan ik minder opdrachten aannemen en moet ik dus nog beter kijken wat ik echt wil. Ik blijf kunst maken en dit zal alleen maar van betere kwaliteit zijn omdat ik nu weet wat ik wil.

 

Verrassende keuze. Is er nog een link met je ambacht?

Mijn visie voor de lange termijn is: een combi van zorg en kunst. Deze mensen zijn ongelofelijk puur in het denken en doen en er zit vaak niets in de weg van hun creativiteit. Ik wil samen met hen creëren en kunst maken binnen de mogelijkheden die ze hebben. Ik ben er van overtuigd dat dit een succesidee is en dat er met een goed businessmodel ook een verdienmodel in zit, waarmee deze mensen echt meedoen in de maatschappij.

 

Wat vind je het leukst of minst leuk aan je werk?

Het leukste is het vrije werk, dus zelf een kunstwerk maken waar ik 100% achter sta en wat eigenlijk ook alleen voor mijzelf is. Als iemand dit werk dan wil kopen en er blij mee is, dan is dat geweldig.

Wat tegenvalt, is dat deze persoonlijke werken precies degene zijn waar ik het hardst voor moet werken om ze te verkopen. In deze beelden ligt mijn energie, mijn beeld. Het zijn abstracte beelden en iemand moet er iets in herkennen om het te willen kopen. Om die persoon te vinden moet het door een breed publiek gezien worden. Dat is moeilijk. Soms val ik daardoor in de valkuil dat ik iets ga maken waarvan ik dènk dat mensen het mooi zullen vinden, maar dat heeft nog nooit gewerkt.

Deze winter wil ik meer vrij werk maken. Volgend voorjaar wil ik dan voor het eerst met een galerie gaan werken. Ik ben heel benieuwd of dat helpt bij de verkoop van mijn eigen werk.

 

Trots zijn op een moeilijk moment

Ik ben er trots op dat ik drie jaar geleden besloten heb om Puur Staal even op pauze te zetten. Dat was niet makkelijk om te doen. Ik had toen een bedrijfshal met kantine en kantoor om in te werken, met de bijbehorende vaste lasten. Die last drukte toen zo erg op mij dat ik geen energie meer had om nog echt creatieve kunstwerken te maken. Ik maakte alleen nog kleine constructies; poorten, brievenbussen en als iemand een vogelhuisje wilde ging ik het nog maken ook.

Ik was helemaal weg van mijn ik en mijn eigenwaarde. Ik heb toen de stekker eruit getrokken en ben weer parttime gaan werken in de techniek. Dat was niet makkelijk om te doen, maar nu ben ik er trots op. Het heeft me de rust en de ruimte gegeven om er achter te komen wat ik ècht wilde creëren, en nu maak ik werk van een hoge kwaliteit dat dicht bij mezelf staat.

 

Wat vind je leuk aan ondernemen?

Het leuke aan ondernemen is de vrijheid die ik heb bij de indeling van mijn leven, tijdsplanning en werkdagen. Ook de vrijheid van het werk zelf vind ik leuk, het zelf bepalen wat ik maak en hoe ik dat doe.

Ondernemen met Bart Lebesque: werk presenteren op eigen wijze

Vrij werk in de beeldentuin

Minder leuk is dat het er vaak insluipt, dat je altijd aan het werk bent. Dat je moeilijk afstand kan nemen van je werk en dat je onderneming in je hoofd nooit stil staat.

Mijn visie op mijn bedrijf is: blijf trouw aan je zelf en laat je niet beïnvloeden door anderen. Vertrouwen hebben in en regie nemen over de toekomst zijn belangrijk.

En er zijn natuurlijk missers in overvloed, zonder missers geen bedrijf. Het gaat er volgens mij om wat je na de misser doet. Leer je er van en herken je het de volgende keer voor dat het mis gaat.

Ik heb bijvoorbeeld een heel grote zakelijke misser, waar ik nu voor moet boeten. Ik heb in het begin van mijn onderneming belastingvoordeel aangevraagd zodat ik in die tijd wat makkelijker kon investeren. Die aanslag lag deze maand op de stoep en ik moest een mega bedrag aftikken dat ik in mijn begin jaren dus niet heb hoeven betalen. Dit bedrag heb ik natuurlijk niet apart gezet en komt nu dus ook als een klap aan. Mijn totale winst van mijn meest recente kunstwerk is nu verdampt en ik begin weer lekker op nul. Wat ik hier van leer is dat je het ondernemen eerst zelf moet snappen voordat je het vertrouwen afgeeft aan een administratie kantoor.

 

Doe je iets om zichtbaar te zijn?

Zichtbaarheid is een grote uitdaging, er is zoveel om bij te houden dat je er een bedrijf naast kan houden om het te bolwerken.

Mijn website is het belangrijkste. Er staan goede SEO teksten op zodat ik goed vindbaar ben op Google. Typ metaalkunstenaar in en mijn site staat boven aan in Google. Met de sociale media heb ik minder. Ik doe het een beetje om er te zijn, maar met tegenzin.

En we hebben een beeldentuin. Bij ons huis is een tuin van een hectare en daar hebben mijn beelden de ruimte. Iedereen die ze wil zien is welkom om ze te komen bekijken. Wel op afspraak, want het is geen openbare tuin.

 

Laatste vraag, heb je een tip voor andere ambachtslieden?

Kiezen, kiezen, kiezen. Kom er achter wat je echt wilt en kies daar voor. Vergeet alles wat je erbij deed en stop daar ook direct mee.

Hoe eerder je dit durft hoe eerder je echt succes gaat hebben. Ook al is het echt super moeilijk om te doen.

 

Bart, dank je wel voor het interview. Veel succes met de kunst en je plannen

Ondernemen met Bart Lebesque | Puur Staal is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.

Bart Lebesque | Puur Staal

Foto’s: Bart Lebesque

Bezoekadres Beeldentuin: Hoogslabroekseweg 1a, 5406VP Uden (op afspraak)
Website en sociale media: website | E-mail | Facebook | Instagram | LinkedIn

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

3 Reactie's
 • Vries de Jeanne
  Geplaatst op 11:40h, 02 mei Beantwoorden

  Het spiegelend werk in de natuur vind ik mooi.

  Het geeft een spanning.

  Hg, Jeanne

 • Sandra Koelstra
  Geplaatst op 13:13h, 21 februari Beantwoorden

  Dag Margot, net als jij was ik op slag verliefd op het werk van Bart. Omdat ik er stil van word weet ik dat het me raakt. Erg interessante site heb je. Jouw missie om ambachtslieden en andere creatieven te coachen vind ik geweldig. Dank voor het delen van je verhalen via je blog. Hartelijke groet, Sandra

  • Margot
   Geplaatst op 13:45h, 21 februari Beantwoorden

   Hallo Sandra,
   dank je wel voor je mooie compliment. En heel graag gedaan. Verhalen van ambachtslieden en andere creatieven zijn mooi om te horen vind ik, er zitten altijd onverwachte ervaringen of gebeurtenissen in. Ik deel ze graag.
   Veel plezier met het volgen van Bart en zijn werk.
   Hartelijke groeten, Margot

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.