Ondernemen met Daniëlle Verbeeten | Danielle Origami Lampen, origamist

Ondernemen met Danielle Origami Lampen

Origami betekent papier vouwen en dat is precies wat Daniëlle Verbeeten doet. Zij maakt origami lampen. We spraken elkaar over bijzondere samenwerkingen, het Modekwartier in Arnhem en natuurlijk haar lampen.

Hoi Daniëlle, stel jezelf en je bedrijf even voor

Ondernemen met Danielle Origami Lampen

Danielle Verbeeten

Ik ben Daniëlle Verbeeten en mijn bedrijf heet Danielle Origami Lampen. Mijn ambacht is lampen vouwen uit papier. Een klant zei over mijn lampen Eyecathers die ook rust uitstralen en dat vind ik mooi gezegd. De lampen zijn behalve verlichting ook echte kijk objecten. Vanuit verschillende hoeken zie je verschillende dingen. Zelf vind ik het mooi dat de lampen licht geven èn licht zijn. Dat versterkt elkaar: licht en lichtheid.

Ik doe sinds een jaar of tien aan origami, en origami lampen maak ik nu een jaar of vijf. Het is wat ik het liefste doe: papier vouwen. Het is zo ongelooflijk interessant om van een plat vel papier een driedimensionaal object te maken.

Door origami heb ik ontdekt dat ik het prettig vind om met mijn handen te werken. Ook geeft het veel voldoening dat mensen genieten van iets dat ik gemaakt heb. Mijn lamp maakt deel uit van hun dagelijks leven, hoe mooi is dat.

Het leukste aan origami is dat de mogelijkheden oneindig zijn. Het blijft mij verbazen. En misschien belangrijker, het blijft mij uitdagen. Het blijft moeilijk en dat vind ik fijn. Als het makkelijk wordt, ga ik het saai vinden.

 

Je bent nu 5 jaar bezig met origami lampen. Wat heb je daarvoor gedaan?

Ik heb aan de School voor Journalistiek gestudeerd in Utrecht. En daarna heb ik in Amsterdam bij de Filmacademie een verkorte opleiding voor productieleiders gedaan. Na mijn opleiding heb ik kort in productieland gewerkt, aan Nederlandse speelfilm en series.

Vanaf mijn 24ste heb ik theater op maat gemaakt voor bedrijfsfeesten. En van theater op maat ging het steeds meer richting full service evenementen. Toen dat goed liep, bedacht ik me dat mijn werk meer betekenis moest hebben. Zoiets als arts, brandweer of politie. Werk waarbij je iets voor een ander doet, belangrijk werk.

Het werd coach, om mensen te helpen gelukkiger en effectiever te zijn op het werk en in hun leven. Ik heb toen een opleiding gedaan voor trainer en coach. En ik heb dit werk een aantal jaar met veel plezier gedaan.

In mijn vrije tijd deed ik aan origami. Ik was veel bezig met vouwen en had contacten met andere origami mensen over de hele wereld. Het greep mij totaal en ik heb een website gemaakt over origami. Bij het figuratieve origami (diertjes) vouwen ben ik in contact gekomen met mathematical origami of geometrische origami en daar ben ik aan verslingerd geraakt.

Alles wat ik weet en kan, heb ik van andere origamisten geleerd. Ook zijn er veel boeken over origami. Mijn favoriete boek is Origami Design Secrets van Robert Lang. Dat boek geeft mij enorm veel inspiratie, en de man zelf ook.

Ik maakte na een paar jaar vouwen mijn eerste lamp en ik hing hem in mijn kantoor voor het raam. Iemand kocht die lamp en van het een kwam het ander. Na twee jaar ben ik gestopt met trainen en coachen en ben ik fulltime lampen gaan ontwerpen, maken en verkopen. Het is fantastisch. Ik heb er geen dag spijt van gehad.

 

Wat vind je zo leuk aan ondernemen?

Vrijheid! De vrijheid om je eigen koers te bepalen. Vrijheid om je eigen beslissingen te nemen. En de verantwoordelijkheid die met die vrijheid komt.

Ondernemen geeft me ook de ruimte om aan projecten mee te doen die niets met lampen te maken hebben. Zo heb ik een Zeeuwse kap gemaakt voor het project Con-founded en heb ik samengewerkt met een beeldhouwer. Ik vind dit soort uitstapjes leuk. Samenwerken met andere vakgebieden geeft inspiratie voor mijn eigen werk.

Ik ben sinds mijn 24ste altijd ondernemer geweest. Dat zou ik ook niet anders willen.

 

Waar ben je trots op? En is er iets wat je jammer vindt?

Ik ben trots dat het gelukt is om een bedrijf op te bouwen met een eigen product, met papiervouwen. Ik heb mijzelf nooit beschouwd als iemand die iets met zijn handen zou kunnen maken. Als iemand die iets moois kan maken. En nu ben ik dat toch geworden. Grappig toch?

Ik vind het soms jammer als ik, met heel veel pijn en moeite, iets heb gemaakt dat al blijkt te bestaan. Dat is wel een bummer. Ik wil alleen unieke ontwerpen verkopen, lampen die je alleen bij mij kan krijgen.

 

Je bent terecht trots op je bedrijf. Heb je ook een favoriet product?

Je hoort, denk ik, te zeggen ‘Het laatste model.’ Maar ik hou van alle modellen evenveel. Ik geef bij het maken ook evenveel energie en liefde aan allemaal.

Interview met een lampenmaker

Lamp Ilyas

En daarom hebben de lampen een naam. Een naam geeft persoonlijkheid aan een lamp. Hij draagt bij aan de identiteit van het product. Als je een lamp van mij in je huis hangt, is dat niet alleen verlichting. Het is ook een sfeer waar jij je goed bij voelt, het is een gevoel. De lamp straalt bijvoorbeeld geruststelling of juist dynamiek uit. Een voorbeeld, één lamp heet de Lydia en is genoemd naar mijn lieve schoonzus. Dat model heb ik jaren terug voor haar ontworpen.

 

Wat mij betreft zijn al mijn lampen het mooist in díe huiskamer of woonkeuken waar precies dát model op zijn plek is.

 

Wanneer ik je lampen zie, denk ik ‘Je moet niet mis snijden.’ Gebeurt dat vaak?

Ik snij wel eens mis, ja. Vooral als ik even afgeleid ben, bijvoorbeeld door een telefoontje. Dan gebeurt het soms dat ik met het snijden een rij oversla en daardoor nèt verkeerd uitkom. Dat is vervelend, en dan kan ik het hele gebeuren weggooien. Ik hoop altijd maar dat als ik me vergis, ik dat aan het begin van de lamp doe en niet als ik hem bijna af heb.

 

Wat doe jij om zichtbaar te zijn en om te verkopen?

Klanten sturen mij regelmatig foto’s van hoe de lamp bij hen thuis staat of hangt. Die foto’s plaats ik op mijn website en op mijn sociale media. Zo kunnen volgers en toekomstige klanten zien hoe een lamp staat in een echt huis.

Mijn sociale media zijn vooral Facebook en daarnaast LinkedIn en Pinterest. Verder doe ik mee met exposities als een kans voorbij komt. En soms hangt een deel van mijn collectie in een (pop-up) winkel.  Ik heb nu een expositie bij het Papiergeschiedenis museum in Renkum. Zij hebben mij uitgenodigd om te exposeren. Een sympathieke club, onze gezamenlijke liefde voor het materiaal papier verbindt ons, dus doe ik mee.

En ik heb natuurlijk mijn eigen winkel-atelier met etalage.

 

Jouw winkel zit midden in het Modekwartier van Arnhem. Merk je daar dat je zelf geen modemaker bent?

Het Modekwartier is een leuke wijk. Maar de naam is wat misleidend. Wat mij betreft zou het beter Mode en Designkwartier kunnen heten. Er zitten evenveel niet-modewinkels als modewinkels.

Afgelopen 8 juni was de jaarlijkse Nacht van de Mode. Dat is een supergezellig festijn, waarbij alle winkels en ateliers tot 12 uur ’s nachts open zijn.

 

Heb je nog wensen voor Danielle Origami Lampen?

Ondernemen als origamist, een unieke lampenmaker

Vanillekleurige clusterlamp van lampen Druppel, Diamond en Lydia

Ik heb een nieuw model lamp: Ouroboros, wat staarteter betekent. Ik droom ervan dat meerdere lampen van dit model, in verschillende groottes, in een openbare ruimte hangen. In een museum, een schouwburg of een restaurant. Een hele wand vol met deze lampen.
Dat zou ik tof vinden.

Of dat in een grote hal een clusterlamp hangt met een stuk of twaalf van mijn modellen, in verschillende afmetingen. Een enorm grote kroonluchter van geometrisch licht. In de Tweede Kamer bijvoorbeeld. Dat lijkt me wel wat.

 

 

 

Jouw bedrijf is gegroeid de afgelopen jaren. Heb je tips voor andere ambachtslieden?

Mijn tip is: vooral doorgaan. Ga door met maken wat jij wilt maken. Laat je niet demotiveren als het een tijdje minder gaat. Succes kost tijd èn doorzettingsvermogen. Geloof in je product. Heb plezier.

Wees mild voor jezelf. Alles hoeft niet perfect te zijn. Bijna perfect is vaak nog mooier. Hahaha dat zijn stiekem toch nog 4 tips!

 

Daniëlle, dank je wel voor dit interview

Ondernemen met Danielle Verbeeten van Danielle Origami Lampen is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.

Danielle Verbeeten | Danielle Orimami Lampen

Foto’s: Danielle Verbeeten

Winkel: Klarendalseweg 163 6822GH Arnhem. Voor openingstijden raadpleeg haar website.
Website en sociale media: Website | Facebook | LinkedIn | Pinterest

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.