Ondernemen met Katia Plewnia | Labour of Art, tassenmaker

Interview over Ambacht en Ondernemen met Katia Plewnia, tassenmaakster

Katia’s oma zei altijd Leef verzorgd, maar eigenwijs tegen Katia. Een advies wat perfect bij Katia past. Ons interview was een voortdurende uitnodiging aan mij om mee te gaan in haar conceptuele manier van werken: onderzoeken, filosoferen, experimenteren en laten landen in een product kenmerkt haar werkwijze. Een levendige ontdekkingstocht voor mij, en hopelijk ook voor jou.

 

Katia, stel jezelf even voor

Katia Plewnia

Katia Plewnia

Ik ben Katia Plewnia, de ontwerper, maker en eigenaar van LABOUR OF ART – Leather Goods. Ik creëer tassen als draagvlakken voor dromen en verhalen. Al mijn ontwerpen maak ik zelf in mijn atelier in de creatieve hotspot Druk in Utrecht.

Mijn middelbare schooltijd heb ik op een bijzonder Duits gymnasium doorgebracht, een opleiding vanuit het idee van hoofd, hand en hart. Naast de gewone vakken was er veel ruimte voor ambachtelijke vakken, sporten en een sociale ontwikkeling door vrijwilligers werk. Vandaar dat ik voor een studie gekozen heb waar ik deze kenmerken kon ontwikkelen: Autonome Kunst in Ravensburg, Zuid-Duitsland, met als specialisatie Design en Communicatie.

Ik heb me ontwikkeld in mijn vak en het werken met canvas, papier en leer. Mijn werkwijze is amorf, het draait om het omgaan met materialen, ze bewerken en een verhaal uitbeelden. Ik verken ideeën door het maken en spelen met leer en andere materialen, voor het vervaardigen van tassen en accessoires.

 

Heb je meteen voor dit vak gekozen?

Meteen na mijn studie ben ik begonnen met ondernemen. Ik kon in Londen als zzp’er voor verschillende bedrijven werken, waaronder de The Body Shop Design Department. Ik heb genoten van de vrijheid om de regie in eigen hand te hebben. Toen ik in 2000 in Nederland kwam, werkte ik in loondienst. Dat heeft ook voordelen, maar mij beperkte het omdat ik graag projectmatig, iteratief en holistisch werk.

Ontwerpen is de rode draad in mijn (beroeps)leven. Ik kon dit doen waar ik woonde, in Londen, Barcelona, München, Rotterdam en nu in Utrecht. In al die tijd heb ik verschillende technieken geleerd en toegepast, analoog en digitaal. Zoals boekbinden, zeefdrukken en zelfs een uitstap naar HTML-codes en webdesign.

 

Een tweede rode draad is dat ik altijd tassen heb gemaakt, van allerlei materialen. Ook als meisje al. Ik ben heel trots, dat ik mijn droom van een eigen atelier heb waargemaakt en dit jaar mijn houten jubileum kon vieren. Het blijft spannend om elke keer een nieuw ontwerp te verzinnen.

 

Wat vind je leuk aan tassen maken en werken met leer?

Het mooiste zijn de materialen. Ik kan ze voelen en ruiken: de kleur, structuur, soepel- of stugheid van het leer spreekt mijn verbeelding aan. En ik ben gek op stoere gereedschappen en fournituren, waarbij je er soms eerst achter moet komen waarvoor ze gebruikt worden en hoe ze het beste werken. Hiermee werken lijkt op dansen: een ritme vinden met de vloeiende van snijden, monteren en naaien.

Ik heb zelf geen favoriet ontwerp. Ik vind tassen ontwerpen het allerleukste om te doen en om een favoriet te kiezen vind ik moeilijk, elke tas verteld weer een ander verhaal. De serie Mondriaan tassen bijvoorbeeld is ontstaan tijdens het Mondriaan jaar in 2017. Ik heb de lijnen en vormen in zijn schilderijen onderzocht en naar het ritme gekeken.  Dit wilde ik vertalen naar een tas – een volumen met voor- en achterkant en dat zelfs door de ruimte beweegt.

Wat vind je leuk of niet leuk aan ondernemen? En heb je een misser?

Mijn drijfveer is mijn eigen ideeën, dromen en verhalen in de wereld zetten en die zien groeien. Wat ik mis is in een team werken: sparren en samen werken aan een visie.

Een echte misser was vorige jaar toen ik naar de Designbeurs in Zwitserland ging. Ik stond op de beurs en moest veel regelen voor de in- en uitvoer van mijn spullen. Dit was een enorme uitdaging en ik kon uiteindelijk bijna niet meer met mijn spullen Zwitserland uit. Zelfs als je je goed voorbereidt, gaat er bij die grens iets mis.

 

Mensen kunnen bij jou een leersessie volgen en ik zag ook een artikel van je over de waarde van leer. Wat houdt je hierbij bezig?

Ondernemen als tassenmaker

Leer kennen en herkennen

Ik pleit vooral voor transparantie zodat de consument zelf een beslissing kan nemen. Toen ik tijdens mijn opleiding met leer bewerken begon was er weinig informatie over de productieketen van leer: afkomst, looiwijze, bewerking en finish. Nog steeds is er veel niet duidelijk. Nu ben je òf voor òf tegen leer, maar er zitten wel degelijk gradatie in leer.

Alleen al de vraag uit welk land het leer komt, kan irritatie bij een leverancier oproepen. Na veel onderzoek heb ik leveranciers gevonden die al mijn vragen over de leerproductie kunnen beantwoorden. Over die zoektocht en het leer heb ik een interactieve sessie ontwikkeld voor basis- en middelbare scholieren. Die ook interessant is voor designstudenten, ambachtslieden en gewoon geïnteresseerden. Met de sessies wil ik bewustzijn creëren. Zodat mensen goed naar hun aankopen kijken en een geïnformeerde keuze maken zonder te (ver)oordelen.

 

Wat doe jij om zichtbaar te zijn en te verkopen?

Eerder heb ik LABOUR OF ART op verschillende design beurzen gepresenteerd voor branding en zichtbaarheid, onder andere tijdens de Dutch Design Week en in Zürich en Keulen op de Blickfang Design Beurzen. Voorbereiden en afronden van een beurs kost veel tijd. Dat vind ik lastig want ik wil mijn focus richten op nieuwe ontwerpen. Ook heb ik via verschillende winkels in Nederland en Duitsland verkocht.

Op een beurs staan of in een galerie exposeren is een adrenaline rush. Het geeft mij een enorme boost om mijn onderneming en ontwerpen zelf te laten zien. Ik kan op een beurs beter de nadruk op de totstandkoming van mijn ontwerpen leggen en over het materiaal vertellen. Door het directe contact met het publiek is het makkelijker schakelen wat werkt en wat niet.

Vanaf het begin heb ik via Etsy verkocht. Zo heb ik ervaring opgedaan met wat er komt kijken bij verkopen via internet. Daarna heb ik mijn eigen webshop ontworpen. Die loopt zo goed, dat ik me nu alleen daarop richt. Ik verkoop veel aan het buitenland. Amerikanen en Australiërs waarderen arts and crafts enorm. De tassen die ik ontwerp ontstaan als kleine serie unieke stukken, met zero waste gemaakt van ecologisch gelooid leer. Ik denk ook dat Made in Europe een verantwoord en tegelijkertijd eigenzinnig imago heeft.

En Instagram is een fantastisch medium om in contact te komen met gelijkgestemden en te verbinden met geïnteresseerden. Het gaat mij niet alleen om het verkopen van mijn producten, maar om het idee en verhaal erachter. Ik vind het leuk om mijn volgers in dat proces mee te nemen.

 

Wat zou je nog willen doen?

Ondernemen met Katia Plewnia

Handwerk

Ik wil nog veel meer experimenteren met de bewerking van leer en alternatieve materialen zoals van fruitvezels. Ik ben met snappap bezig en heb pinatex op mijn wenslijst staan. Maar dat is nog lastig verkrijgbaar en bovendien erg duur.

 

En heb je een tip voor andere ambachtslieden?

Blijf lekker eigenwijs. Anders kun je net zo goed voor iemand gaan werken.

 

 

Katia dank je wel voor dit interview. En succes met het onderzoeken en maken.

Ondernemen met Katia Plewnia | Labour of Art is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.

Katia Plewnia | Labour of Art

Foto’s: Katia Plewnia

Adres: Westerkade 30, 3511 HC Utrecht (op afspraak)
Website en sociale media: website | Etsy | Facebook | Instagram | Pinterest

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.