Ondernemen met Marieke van de Pol | Papieren Zaken, boekbindster

Ondernemen met Marieke van de Pol, Interview over ondernemen als boekbindster

Marieke interviewen is een mooie ervaring. Ze onderzoekt haar antwoorden, haar ervaringen, haarzelf en haar kansen. Ze antwoord met een beetje behoedzaamheid. Ze vindt het belangrijk dat ik haar begrijp en dat ze niet verkeerd begrepen wordt. Zo zet ze mij ook aan het denken over mijn antwoorden en keuzes. En ik denk dat ik haar behoefte aan onderzoek terug zie in haar werk: verschillende technieken leren, uitproberen en gebruiken met als resultaat mooie producten. Een verslag van ons gesprek.

Hoi Marieke, stel je even voor

Leven van je werk als boekbinder, boekbinder als vak, werken als boekbindster

Marieke van de Pol

Ik ben Marieke van de Pol en mijn bedrijf heet
Papieren Zaken. Ik maak boeken en dozen, met de hand.

Het meest tevredenheid ben ik wanneer mensen een mooie herinnering of een bijzondere gebeurtenis kunnen vastleggen in een boek dat ik heb gemaakt. Ze hebben dan   een mooi aandenken aan die ervaring, waarmee ze een emotie tastbaar maken en kunnen bewaren voor latere generaties.

 

Hoe ben je boekbinder geworden?

Ik heb veel omzwervingen gehad voordat ik in mijn handboekatelier terecht kwam. Als grafisch ontwerper en webdesigner zat ik heel veel achter de computer. Op een gegeven moment vond ik dat zo beperkend worden dat ik iets met mijn handen wilde gaan doen. Bij de Haarlemse Volksuniversiteit ben ik toen een cursus handboekbinden gaan volgen, en zo is het gaan rollen.

Ik was hiervoor al freelancer. Ik heb op filmsets en filmfestivals gewerkt als geluidsassistent, dus ik was gewend om mijn inkomen bij elkaar te zzp-en. Maar ik heb wel een soort basisinkomen in de vorm van een baan voor twee dagen in de week. Dat geeft rust, en het scheelt me een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 

Wat vind je het leukst aan heb boekbinden? En waar ben je trots op?

Het fijnst vind ik het rommelen in mijn werkplaats. Dingen uitproberen, lekker prutsen en gaandeweg op ideeën komen. Verrassingen laten ontstaan.

Soms heb ik iets in mijn hoofd en als ik het dan ga uitwerken blijkt bijna altijd dat ik door het handwerk nog meer inspiratie kan aanboren. De ideeën rijpen doordat ik ermee aan het werk ben. Mijn favoriete product om te maken zijn fotoalbumpjes van gerecycled karton, die ik versier met Japanse borduursteekjes.

Ik ben er trots op dat mijn boeken in een winkel voor zelfgemaakte cadeaus liggen. Dat had ik een jaar geleden niet durven denken! Het idee dat iemand mijn werk uitkiest voor haar winkel geeft echt een grote kick!

 

En wat vind je lastig?

Geld verdienen als boekbindster door grote opdrachten en samenwerken

Wat tegenvalt is de hoeveelheid werk bij een opdracht voor veel exemplaren in korte tijd. Dat geeft een flinke belasting van mijn handen en verdere lijf. Terwijl grote opdrachten juist mooie inkomsten zijn natuurlijk. Waar ik dan op probeer te letten is dat ik het in etappes kan doen, dat er genoeg tijd en ruimte is. Maar vaak zijn er krappe deadlines.

Een voorbeeld hiervan is een condoleanceboek dat ik met een collega heb gemaakt voor een landelijk bedrijf. Zij wilden binnen twee weken 20 exemplaren en dat was aanpoten! Nu maken we er nog 50, maar dat kan rustiger, we verdelen het over langere tijd. Een fantastische opdracht.

Wat ik lastig vind, is een goede prijs krijgen voor mijn werk. Bij Xenos en Wereldwinkels liggen handgemaakte boeken voor € 3,50. Handgemaakt zijn ze inderdaad, door kinderen in Zuidoost Azië. We zijn in West-Europa gewend geraakt aan een lage prijs voor handwerk. Er is in Nederland weinig waardering voor ambachtslieden, er is geen traditie meer en makers zijn niet meer zichtbaar in de steden. Mensen hebben daardoor geen idee hoeveel tijd het kost om een handgebonden boek of een ander ambachtsproduct te maken. Een loon van € 40,- wordt vaak niet meer betaald door de gemiddelde consument voor een ambachtsman of -vrouw.

Ik kies voor exclusiviteit in mijn werk, om me zo te onderscheiden van het werk uit Azië. Dat zit in mijn materialen, zoals echt goud, zelfbedrukt papier en linnen. En het zit in mijn ontwerp, zodat het meer bij kunst gaat horen.

 

Hoe ontwikkel jij jezelf?

Ik volg bijvoorbeeld workshops, zoals binnenkort de workshopsserie Ecoverf voor boekbinders van Anja Schrik. Natuurlijke kleurstoffen gebruiken voor het verven en drukken van linnen en papier. Ik ben benieuwd wat ik daar ga leren. De vormgever in mij zal die nieuwe kennis willen toepassen in een strak en sexy ontwerp. Dit gaat een spannende zoektocht worden waar ik me zeer op verheug!

Ik wil graag nog een cursus doen in een ver buitenland. Het lijkt me leuk om aan de andere kant van de wereld met een groep mensen onze gemeenschappelijke interesse te delen. In Seatle of in Brazilie, bijvoorbeeld.

Via Pinterest en Instagram heb ik contact met boekbinders uit de hele wereld. Er is in New York een organisatie die zomercursussen geeft in zeefdruk, boekbinden, allerlei kunsten en ambachten. Of een cursus papier maken in Japan!

 

En hoe bevalt het ondernemen je?

Ik vind het heerlijk dat ik mijn eigen baas ben. Geen tijden waar ik me aan hoef te houden, alles zelf beslissen. Ik werk nu harder dan wanneer ik voor een baas zou werken. Dat is wel gek om te bedenken. Er zijn periodes dat ik 7 dagen in de week werk.

Dingen gaan niet vanzelf: een goed inkomen genereren, een plek in de markt vinden, alles moet ik zelf starten en ik werk er hard voor. Ik heb door schade en schande geleerd heel goed te focussen, en bewuste keuzes te maken, anders dwarrelen mijn plannen alle kanten op. Dit werkt door in mijn privéleven. Niets is vanzelfsprekend. Dat houdt me alert, en dankbaar voor wat ik heb bereikt.

Instagram heeft me veel gebracht. Ik ben niet zo dol op de oppervlakkigheid van de socials en gebruik het alleen zakelijk. Dat werkt voor mij goed. Mijn persoon blijft op de achtergrond, het gaat om mijn werk. Ik heb aan Instagram een expositie en opdrachten overgehouden.

Verder heb ik natuurlijk een website, hoewel ik die eerder zie als een soort online folder. Iets waar mensen even kunnen checken wie ik ben en wat ik maak. Voor verkoop zie ik meer in beurzen waar een bepaalde doelgroep komt, de uitvaartbranche bijvoorbeeld.

Heb je nog een tip voor collega ambachtslieden? Of een vraag aan ze?

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Zorg bijvoorbeeld voor een digitaal boekhoudsysteem wat goed voor je werkt. Zodat je niet alles met de hand hoeft te doen. Alles wat je kan standaardiseren of uitbesteden is de moeite waard.

En ik heb een boek gelezen wat ik graag tip. Richard Sennett heeft over handwerk en het verdwijnen ervan in onze (rijke, industriële) wereld een interessant boek geschreven: De Ambachtsman (aff). Het boek is wat droog en wetenschappelijk. Maar wat hij schrijft over denken met je handen en dat wij – hedendaagse mensen – de bevrediging van handwerk missen in onze maatschappij die op snel resultaat gericht is, is zeer lezenswaardig.

Zijn zienswijze sterkt me in mijn overtuiging dat het ambacht aan een herwaardering toe is. En dat het niet toevallig is dat er zoveel makers en crafters bezig zijn in Nederland en in de rest van de wereld. Ik vind het fascinerend om daar deel van uit te maken.

En ja, ook een vraag: Kun je leven van je ambacht? Hoe doe je dat? En hoe doe je dat zonder tijd kwijt te zijn aan een bijbaan?

Marieke, bedankt voor dit interview. En veel succes met het boekbinden.

Ondernemen met Marieke van de Pol Papieren Zaken is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.

Marieke van de Pol | Papieren Zaken

Foto’s: Lizzy Tardy (foto Marieke), Marieke van de Pol (overige foto’s)

Bezoekadres: De Broedmachine, Parallelweg 7, 1948 NK Beverwijk (op afspraak)
Postadres: Frogerstraat 33, 1975 BV IJmuiden

Website en sociale media: website | website Bewaarde Herinneringen | Instagram

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.