Ondernemen met Jan Kerkstra & Marion Pannekoek | The Jewelry Story, goudsmeden

Interview met The Jewelry Story, Jan Kerkstra en Marion Pannekoek, edelsmeden, goudsmeden

Jan en Marion leven en werken meer dan 30 jaar samen. Ik ben benieuwd wat dat betekent voor je ambacht en je onderneming. Daarover sprak ik met Marion.

 

Hoi Marion, leuk je te spreken. Stel jezelf even voor.

The Jewelry Story, Jan Kerkstra en Marion Pannekoek, edelsmeden

Jan Kerkstra en Marion Pannekoek

Wij zijn The Jewelry Story / Atelier Jan Kerkstra en Marion Pannekoek. Onze atelier-winkel ligt verscholen tussen het groen van het kleine dorpje Wijnjewoude.

In een vorig leven was ik, medisch analiste en operatieassistent. Ik werkte in laboratoria en operatiekamers van verschillende ziekenhuizen. Mijn laatste baan was in Amsterdam bij de bloedbank van het Rode Kruis. Jan studeerde in die tijd medicijnen in Amsterdam. Toen hij erachter kwam dat het niet de juiste keuze was is hij na 4 jaar studeren gestopt.

Jan wilde vroeger heel graag naar de kunstacademie. Toen hij 16 was won hij een tekenwedstrijd en hij is zelfs uitgenodigd door de kunstacademie in Amsterdam om daar een opleiding te komen volgen. Maar zijn ouders gaven geen toestemming. Ik zag mezelf toen niet als creatief of als iemand die met z’n handen zou werken.

 

Hoe zijn jullie dan toch van de medische hoek in het edelsmeden terecht gekomen?

Rond ons 27ste hebben Jan en ik een rondreis door de Verenigde Staten van Amerika gemaakt. We kochten een busje en hebben bijna heel Amerika doorkruist. Als het geld op was gingen we werken en omdat we in het busje woonden en sliepen reisden we mee met de zon. Het was een geweldig avontuur.

Op de terugweg naar New York kwamen we door de staat Arizona en bezochten de Hopi Indianen. De meeste Hopi’s verdienden toen de kost met het maken van zilveren sieraden. Nu komen die sieraden geloof ik allemaal uit China, maar wij bezochten de ateliers van de Hopi’s waar de sieraden werden gemaakt. Het waren vrij primitieve werkplaatsen, met in onze ogen weinig gereedschap en toch werden er prachtige sieraden gemaakt. Dit was onze eerste kennismaking met het vak edelsmeden.

De combinatie van ontwerp en techniek sprak vooral Jan erg aan. Ik zag mezelf nog steeds niet als iemand die iets met haar handen kon maken. Maar ik vond het wel een heel leuk idee om met Jan een bedrijfje te starten en om samen te werken. Terug in Amsterdam besloten we allebei de opleiding voor edelsmeden te gaan volgen. Tot mijn verbazing vond ook ik het heel fijn om met mijn handen te werken en halverwege de opleiding heeft dit mooie vak ook mij gegrepen.

 

En toen zijn jullie gestart als The Jewelry Story?

DE OMHELZING zilveren ring met een draadje roodgoud

DE OMHELZING. Zilveren ring met een draadje roodgoud

Nee. Waarschijnlijk maakten Jan en ik een totaal andere start met ons vak dan de meeste edelsmeden in Nederland hebben gedaan. Na de opleiding in Amsterdam besloten Jan en ik terug te gaan naar de Verenigde staten om ons daar te gaan vestigen als edelsmid. Met ons meesterteken op zak vertrokken we naar een kunstenaars gemeenschap in de staat Georgia. We huurden een huis en hebben een grote houten schuur verbouwd tot atelier. Maandenlang werkten we aan een grote collectie sieraden.

De meeste mensen om ons heen waren keramist. Van hen hoorden we over Art shows en galeries waar we onze sieraden konden verkopen. De stijl van onze sieraden werd door de Amerikanen Scandinavisch genoemd en viel in de smaak.  We hebben 8 jaar in Georgia gewoond. Onze sieraden lagen in galeries van New York tot Los Angeles en 2x per jaar deden we mee aan grote, gejureerde Art shows in diverse staten. Op deze Art shows stonden professionele glasblazers, meubelmakers, keramisten, edelsmeden, hoedenmakers, wevers et cetera. Ambacht was in Amerika in de tachtiger jaren nog volop aanwezig en professionele vaklieden werden erg gewaardeerd.

Toen we na 8 jaar terugkwamen in Nederland moesten we eigenlijk weer helemaal overnieuw beginnen. En nog steeds benoemen we sommige gereedschappen in het Engels.

 

Wat een avontuur! Hoe zorgen jullie ervoor dat het werkt als duo?

Zoals ik al eerder zei was het een wens van ons beide om samen te werken. Eerlijk gezegd hoeven we er niet veel moeite voor te doen om het samenwerken in goede banen te leiden. Door de jaren heen zijn de taken prachtig verdeeld. We vullen elkaar ook goed aan, denk ik. Jan is in het dagelijks leven en in bijvoorbeeld z’n muziekkeuze veel uitbundiger dan ik. Zijn sieraden zijn ook uitbundig en hebben meer kleur omdat hij vaak gebruik van edelstenen maakt. Ik ben een vrij sobere persoonlijkheid en mijn ontwerpen zijn vaak eenvoudiger dan die van Jan.

Wat we vaak samendoen is denken over het ontwerp van een maatwerk sieraad. Onze verschillende inzichten en stijlen versterken elkaar dan tot een mooi product.

 

Jullie wonen nu op het Friese platteland en verkopen internationaal, hoe combineren jullie dat?

Ons atelier ligt verscholen in het groen. Die locatie is bewust gekozen. We willen echt eigen werk blijven maken. In het ontwerpen en het maken van sieraden gaat veel tijd in zitten. In een winkel op een betere locatie zouden we te vaak onderbroken worden door toevallige voorbijgangers die even rond willen kijken.

Natuurlijk is bij ons ook iedereen welkom om gewoon even rond te kijken, maar omdat ons atelier niet zichtbaar is vanaf de weg komen er weinig mensen zomaar langs. Mensen die langskomen komen gericht met een vraag of wens ons atelier binnen. En onze locatie is niet zo duur als een winkel in een straat, waardoor de financiële druk bij ons niet zo heel hoog is.

Omdat Jan en ik allebei geen aanleg hebben om commercieel te denken, hebben we onszelf nooit als ondernemer gezien. We runnen samen een bedrijfje, hoeven ‘s morgens nooit in de file te staan en werken (bijna) altijd samen op een schitterende plek.

 

Wat vind je leuk aan het edelsmeden? En is er iets waar je trots op bent?

Ring REMEMBER gezamenlijk ontwerp en favoriet van de ontwerpers

Ring REMEMBER, gezamenlijk ontwerp en favoriet van beide goudsmeden

De combinatie van techniek en ontwerpen is leuk, mooie sieraden op de wereld zetten. Net als mensen blij maken, het is een dankbaar beroep. Het eigen baas zijn ook. Voor ons is het een way of life. We zijn er trots op dat we al ruim 30 jaar fulltime van eigen werk bestaan.

De ring Remember is ons favoriete product. Het een ontwerp waar we beiden aan gewerkt hebben. Remember is ontworpen in opdracht voor een oudere dame. Een klant, later een vriendin, die jarenlang een groot fan van ons is geweest en ook heel wat sieraden bij ons heeft gekocht. We vonden de ring zo geslaagd dat het een klassieker in onze collectie is geworden. Het ontwerp is minstens 15 jaar oud maar we maken en verkopen Remember nog steeds.
De ring is een mooi voorbeeld van een tijdloos ontwerp.

 

En hebben jullie missers? Of dromen voor de toekomst?

Jan en ik doen ook opdrachten voor de klant. Het blijft lastig om in te schatten hoeveel werkuren er in het maken gaan zitten. Ondanks jaren ervaring gaan we hiermee toch nog wel eens flink de boot in. Om het verlies op te vangen rekenen we de laatste jaren een uur extra in de prijsopgave.

En wat we het liefst nog eens zouden doen is nog een keer een echt tijdloos sieraad ontwerpen.

 

Wat doen jullie om zichtbaar te zijn en te verkopen?

We hebben altijd mooie borden langs de weg gehad. Voor dat het internet er was adverteerden we in glossy’s en andere tijdschriften. We hebben het geluk gehad dat we ook landelijk vaak in de krant stonden. Ooit stonden we in de krant met een groot stuk over opalen. We hadden toen een grote collectie heel bijzondere opalen. De volgende dagen stonden er diverse mensen uit heel Nederland op de stoep, allemaal opaal liefhebbers. Daar hebben we veel klanten aan overgehouden.

Ring SMALL WONDER Zilveren ring met groene tourmalijn

Ring SMALL WONDER. Zilveren ring met groene tourmalijn

Zodra internet opkwam heb ik daar een studie van gemaakt. We zagen internet als een grote kans om ons atelier op een grotere schaal zichtbaar te maken. Ik denk dat onze eerste website met webwinkel al meer dan 20 jaar geleden de lucht in ging. Omdat we altijd klanten uit de Verenigde Staten hebben gehouden, is onze website tweetalig met een Engelstalige versie naast de Nederlandse. Zonder een goeie website had ons atelier op deze locatie niet overleefd. Nu hebben we klanten vanuit heel Nederland en België.

 

We waren heel blij toen de beurs Sieraad Art Fair zo’n 18 jaar geleden begon, we hebben met een paar onderbrekingen vanaf het eerste jaar meegedaan. Ook dit jaar staan we er weer.

In Nederland hebben we bijna nooit zakengedaan met galeries. Eigenlijk is ons atelier het enige verkooppunt. Ik heb vanaf het begin, ook voor het digitale tijdperk, een klantenbestand bijgehouden. We hebben een groot bestand vaste klanten die regelmatig een nieuwsbrief van ons atelier ontvangen. Verder organiseren we thuisexposities voor onze klanten. We betrekken daar ons huis en bloementuin ook bij en nodigen altijd een gastexposant uit.

 

Heb je misschien een tip voor andere ambachtslieden?

Wat er ook gebeurt, zorg dat je tijd over houdt voor eigen werk. Blijf niet steken in dezelfde ontwerpen, maar dan met een ander steentje. Commercieel gezien is het wel handig natuurlijk maar je mist de spannende zoektocht naar nieuwe ontwerpen en je ontwikkeld jezelf niet meer.

 

Een mooie tip. Bedankt voor dit interview over The Jewelry Story, Marion

Ondernemen met Jan Kerkstra & Marion Pannekoek | The Jewelry Story is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.

The Jewelry Story / Atelier Jan Kerkstra en Marion Pannekoek

Foto’s:  Jan Kerkstra en Marion Pannekoek

Atelier: Tsjerkereed 4, 9241HH Wijnjewoude. Open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.30 tot 18.00 uur. Andere dagen in overleg.
Website en sociale media: website | Instagram

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

1 Reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.