13 feb Hoe val je op tussen je collega’s – 7 tips voor jouw herkenbaarheid
Deze blog is gepubliceerd op 13 februari 2019, op 12 maart 2021 heb ik hem gecontroleerd en bijgewerkt.

Een paar duizend edelsmeden.
Meer dan honderd tassenmakers.
En een groeiend aantal zeepmakers. Hoe zorg je ervoor dat je toekomstige klant jou vindt tussen alle andere ambachtslieden?
Zeven tips om blijvend op te vallen.
1. Jij bent uniek
Een bedrijf loopt niet altijd soepel. En je houd dat als eigenaar alleen vol als je bedrijf goed bij je past. Dat geldt voor iedere ondernemer, en zeker voor zzp-ers. Weten wat voor jou werkt, is de basis voor een goed lopend bedrijf. En dat lukt alleen als je dicht bij jezelf blijft. Jij bent wat jouw bedrijf uniek maakt.
Ben je goed in maatwerk meubels? Ga er dan voor. En verkopen je vooral viltwerk op markten, doordat je mensen daar makkelijk aanspreekt? Meld je dan aan voor veel markten.
Weet ook waar je minder sterk in bent en pas je werkwijze daarop aan. Ben jij geen geduld voor alles tien keer uitleggen, bied dan geen workshops en cursussen aan. En ben je dyslectisch, zoek dan iemand die voor je schrijft en gebruik filmpjes met gesproken tekst.
2. Je ontwerpstijl
Je onderscheidt je door je ontwerpstijl en de uitvoering van je werk. Ieders stijl is uniek en niet te kopiëren. Weten wat je stijl is en hoe die zich ontwikkelt is daarom belangrijk. Is jouw stijl duidelijk dan herkennen je klanten herkennen hem zodra ze hem zijn.
Voorbeelden daarvan zijn Annemieke Boots Ceramics en Westerman Bags. Je herkent hun produkten meteen als je hun werk eerder gezien hebt.


3. Laat zien wat je doet (en wat niet)
Vakgenoten doen niet allemaal hetzelfde. Iedereen heeft zijn eigen aanbod. Jij maakt portfoliodozen voor fotografen en een collega werkt vooral voor bruidsparen. Of je geeft masterclasses, en collega’s niet. Weten wat je niet doet is net zo belangrijk als weten wat je wel doet. En zet het op je website, zo geef je duidelijkheid aan je klanten.
Vertel op je website ook over je specialismen. Ben je specialist in mokume-gane werk, dan moeten je toekomstige klanten dat weten. En maak daarbij zichtbaar of je ook beschikbaar bent voor ander werk of niet.
4. Zorg voor kwaliteit
Je klanten moeten tevreden zijn over de kwaliteit die je levert. Zijn ze dat niet, dan komen ze niet terug. En die kwaliteit moet passen bij je ontwerp en prijs, zodat het geheel logisch is voor je klant.
Natuurlijk ben je niet de enige in je vakgebied die kwaliteit levert. Toch is het een onderscheidende factor. Want jouw definitie van kwaliteit kan je duidelijk maken aan je klanten. En dat maakt meteen duidelijk voor ze dat je er over nadenkt en opleeft naar je eigen eisen.
5. Service van de zaak
Iedereen gaat op zijn eigen manier om met zijn bedrijf en zijn klanten. Je onderscheidt je door de service die je verleent. Een uitbreiding van je diensten die voor jou gewoon is en die je koper opvallen als aangename extra’s. Je bepaald zelf wat je aanbiedt, bijvoorbeeld:
- een jaar na aankoop een gratis servicebeurt
- bijhouden van de bruidslijst voor een bruidspaar dat jouw servies wil krijgen
- uitbundig of stijlvol inpakken van cadeaus in je huisstijl
- altijd met interesse reageren op sociale media reacties
Customer service zit vaak in kleine dingen die makkelijk te verzorgen zijn. Doe je het goed, dan voelen mensen zich gewaardeerd en gezien En dat is belangrijk, want hoe klanten je service ervaren bepaalt zelfs voor een groot deel hun oordeel over een merk.
6. Een herkenbare huisstijl
Je wilt dat een toekomstige klant je onthoudt. Dat gebeurt eerder met een herkenbare huisstijl die je in alles toepast. Natuurlijk gebruik je hem in je winkel, op je visitekaartje en voor je website. Maar denk ook aan andere uitingen zoals je verpakkingsmateriaal, je sociale media en je fotografie.
Het hoeft niet overal precies hetzelfde te zijn. Dezelfde kleur en sfeer hebben al effect. Een goed voorbeeld is Oogst Goudsmeden. De kleuren in hun winkel en op de website zijn niet 100% hetzelfde, ze passen wel bij elkaar. Samen met de sfeer en de goede uitwerking is het één geheel. Die ze ook doorvoeren in de achtergronden van hun productfoto’s. Die passen bij hun huisstijl en hun sieraden. Online herken je het snel als je Oogst ziet.

Ook je toon en woordkeuze horen bij je huisstijl. Zowel online als in je winkel. Je keuze voor je of u, de uitgebreidheid van je reacties en het gebruik van emojies vertellen wat over je en over hoe jij met je klanten omgaat.
7. Ken je ideale klant
Een ideale klant past bij jou, je bedrijf en je producten. Je huisstijl moet hem aanspreken, net als je service. Je ideale klant is degene voor wie jij wil opvallen tussen je collega’s.
Iedere ambachtelijk ondernemer heeft één of meer ideale klanten. Je maakt van elke ideale klant een beeld, waarin je alles opneemt wat belangrijk is. Waar kom je ze tegen? Waar houdt hij van? En waarom koopt zij bij jou? Het plaatje van je ideale klant helpt je bij het vormgeven van je bedrijf.
Extra tip
Iedereen verandert in de loop van de tijd, jij ook. En dat geldt ook voor je ontwerpstijl, je doelgroep en andere aspecten an je bedrijf. Bij een andere ontwerpstijl hoort een andere ideale klant. En is de verandering groot dan schuiven ook je huisstijl, website en andere onderwerpen mee. Eén verandering brengt zo altijd andere veranderingen.
Sta daarom regelmatig stil bij jouw mix van deze 7 punten. Is er wat verandert? En zijn er gevolgen voor de manier waarop jij opvalt tussen je collega’s? Ja? Pas je bedrijf dan aan naar je nieuwe herkenbaarheid
Foto’s
Hoofdfoto: Ton sur ton – Breigaren op voorraad, Birken, Almere
Overige foto’s zijn van Annemarie Boots Ceramics / Sisilia Tiseli, Westerman Bags en Oogst Goudsmeden.
Geen reactie's