16 jul Ondernemen met Ariane Medze | Ariane & Madeleine, sieraadontwerpster

Ariane en ik kennen elkaar al van Instagram voordat dit interview start. En ik was benieuwd of ze overeen zou komen met het beeld dat ik van haar heb: enthousiast, vrolijk, kleurrijk en in voor mooie plannen. En dat is ze. Ariane, bedankt voor een heerlijk gesprek.
Ariane, stel jezelf even voor
Ariane Medze, sieraadmaker en -ontwerper. Ik heb sinds 5 jaar een winkel in de Haarlemse binnenstad. Mijn atelier/werkplaats bevindt zich achter de winkelruit, zodat je mij kunt zien werken aan opdrachten en eigenwerk voor de etalage.
Ik ben afgestudeerd jurist. En ik heb als advocaat en als rechter gewerkt. Tijdens mijn werk als rechter was ik al hobbyist edelsmid. Na een burn-out besloot ik van mijn passie mijn beroep te maken. In 2011 ben ik beroepsmatig met het edelsmeden begonnen, alhoewel ik al zeker 17 jaar smeed.
Wilde je altijd al ondernemen?
Als kleuter was is al aan het ondernemen en zakendoen. Ik plukte viooltjes uit de border van onze tuin, vulde er van die bruine apothekersflesjes mee en verkocht ze aan de rand van de weg. Ondernemen zit mij in het bloed. Mijn vader was ondernemer en mijn broers zijn ook ondernemers.
Omdat ik goed kon leren, koos ik ervoor om te gaan studeren. Mijn mentor suggereerde de kunstacademie, maar dat vond ik toen niet zo slim. Het was in de tijd dat meisjes werden gestimuleerd om economisch zelfstandig te zijn, dus koos ik voor een studie met toekomstperspectief: rechten.
Ik heb een fantastische studietijd gehad. Met nog een extra jaar postdoctoraal eraan vastgeplakt, zodat ik ook een graad had in Europees en Internationaal recht. Ik heb nergens spijt van, het is gelopen zoals het moest lopen. Ik heb mooie dingen meegemaakt en kunnen doen als rechter, ik heb daar van genoten.
Wat vind je leuk aan je vak? En heb je een favoriet product?
Heerlijk is dat ik iedere dag creativiteit en inspiratie voel stromen. Er gaat niets boven dat gevoel. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Het bruist letterlijk in mij.
Aan het vak zelf valt mij niets tegen. Ik loop af en toe wel tegen mijzelf aan: mijn over enthousiasme, moeilijk nee kunnen zeggen tegen opdrachten en mensen, kortom mezelf begrenzen.
Mijn favoriete product heb ik gemaakt toen ik nog werkte bij de rechtbank, toen mijn vader stierf. Zijn overlijden bracht een soort stroming bij mij teweeg. Ik bedacht een ring, waar je de edelsteen op en af kan schroeven. Gewoon, met behulp van een boutje en een moertje.
Mijn collega rechters en griffiers waren mijn eerste klanten voor screw-u-rings, zoals ik het systeem noemde. Ik heb het als merknaam gedeponeerd bij het Benelux Merkenbureau. Negen jaar later verkoop ik deze sieraden nog steeds goed. Iemand die eenmaal zo’n ring heeft aangeschaft, komt per definitie terug voor nog een screw.
Mijn meest indrukwekkende opdracht was het maken van een sieraad waarin embryootjes verwerkt moesten worden. Het maken van zoiets gevoeligs is mooi en raakt mij persoonlijk. Het kost veel energie.
En waar ben je trots op?
Ik ben trots op het feit dat ik durfde te switchen. Er is bijna geen grotere switch denkbaar dan die ik heb gedaan. Ik heb een riant salaris achter mij gelaten. Sommigen zeggen ook je status. Maar mijn identiteit lag niet in mijn rechterschap. Ik zeg met veel meer trots dat ik edelsmid ben, dan dat ik destijds zei dat ik rechter was.
Trots ben ik er ook op dat ik een bloeiend klein bedrijf heb.
Het mooiste compliment dat ik geregeld ontvang heeft te maken met mijn mensenkennis, met mijn vermogen tot inleven in de klant. Als ik complimenten krijg over mijn vakmanschap doet me dat ook veel, omdat ik gedeeltelijk autodidact ben. Natuurlijk heb ik veel cursussen gevolgd waardoor ik de technieken ken, maar mijn creativiteit komt uit mijzelf. Dat valt niet aan te leren.
Wat vind je leuk aan het ondernemen?
Het leukst vind ik de veelzijdigheid, geen dag is hetzelfde. Onverwachte klanten, verrassingen en het verloop van de dag verrast mij steeds. Er wordt een enorm beroep gedaan om mijn inventiviteit en creativiteit. Ik mag maken wat ik wil, tenzij ik natuurlijk een gerichte opdracht heb. Ik deel mijn tijd zelf in. Kortom: vrijheid!
En ik vind het heerlijk om mensen blij te maken met het moois dat uit mijn handen komt. Ik vind het nog steeds fascinerend te zien wat voor moois je kan maken uit iets wat niets is, een plat plaatje metaal, een zilverdraadje. Als rechter was ik bezig met het oplossen van problemen van anderen. En als ik het vonnis uitsprak of toestuurde dan was zeker niet iedereen blij. Dat is nu zo anders.
Het minst leuke is de administratie. Nu ben ik maar klein, maar toch zijn cijfertjes niet mijn ding, dat zijn ze nooit geweest. Dus dat besteed ik gedeeltelijk uit.
Ik word enorm gesupporterd door mijn man. Nu met de aankomende theesalon klust hij zich een slag in de rondte. En hij doet mijn administratie. Ik ben super blij met hem! Ook helpt mijn zoon af en toe in de smederij als het echt druk is. Alleen zou ik dit alles niet kunnen.
Bij iedereen lopen dingen soms mis. Wat is jouw misser
Groot woord, misser. Als een soldeernaad of iets anders kapot gaat dan zie ik dat wel als falen. Maar dan zet ik alles op alles om het te repareren of om een nieuw sieraad voor diegene te maken. Gelukkig leer is daarvan, omdat ik streng ben op mezelf. Aan de andere kant vind ik dat je fouten mag maken. Handwerk is handwerk. In het ondernemen ben ik nog niet tegen missers aangelopen.
Je hebt een piepklein atelier en begint daarnaast een theesalon, hoe gaat dat allemaal?
Een kleine werkplek ervaar ik als reuze fijn en gezellig. Het past bij mij. Mensen staan dichter bij je, er ontstaat al snel een gevoel van intimiteit. Ik hou daar erg van en mijn klanten ook, merk ik. Ik raak mensen ook wel eens aan, als ik voel dat dat kan. Of ik schuif ze hun ring om hun vinger, waarna meestal een innige omhelzing volgt. Voor de goede orde: nu met het coronavirus laat ik dit achterwege en ik mis het enorm.
De theesalon zit in hetzelfde pand en is op 1 juni open gegaan. De reserveringen kwamen meteen binnen. Het is een hele uitdaging om mijn twee bezigheden met elkaar te combineren.
Ik ben met aangepaste openingstijden en reserveringen gaan werken. Op vrijdag en zaterdag kunnen mensen gewoon binnenlopen voor de theesalon, omdat ik dan hulp van mijn man heb. Hij bakt en serveert op die dagen. Terwijl ik aan mijn opdrachten werk en klanten in de edelsmederij te woord sta. Willen mensen op andere dagen voor thee met verse madeleines komen, dan is reserveren nodig. We zijn net met deze logistiek begonnen en het werkt goed!
De toekomst zal leren waar het zwaartepunt van mijn bedrijfsvoering komt te liggen. Meer dan ooit leef ik van dag tot dag. Plannen kunnen we niets, blijkt nu.
Ik ben door mijn theesalon wel gestopt met reparaties en workshops. Ik moet taken afstoten om twee bedrijven naast elkaar te voeren. En omdat nee zeggen voor mij een enorme uitdaging is, ben ik trots op mezelf dat ik op nu nee zeg tegen deze werkzaamheden. Uiteraard geef ik mensen wel goede doorverwijzingen collega’s.
Wat doe je om zichtbaar te zijn en te verkopen?
Haha, check mijn social media! Verder heb ik het geluk een winkel te hebben op een fijne locatie in de binnenstad en sta ik met enige regelmaat in de krant. Ik timmer altijd aan de weg om zichtbaar te zijn! Waar ik geen moeite voor hoef te doen is de belangrijke van mond-tot-mond reclame.
Wat zou je nog willen doen?
Ik heb geen wensen voor de toekomst.
Enerzijds omdat de manier waarop ik nu bezig ben zo vervullend is. Anderzijds omdat ik door de coronacrisis meer dan ooit besef dat wij nu leven en het weinig zin heeft om grootse plannen te maken.
Heb je nog tips of vragen voor je collega’s?
Mijn tip is: werk met je hart. Laat je niet opjagen door wat en hoe vakgenoten hun vak uitoefenen. Jij bent uniek, omdat jouw werk uit jouw handen komt. Durf daar trots op te zijn. Als je die trots en blijdschap uitstraalt, werkt dat zeer aanstekelijk en wervend op anderen. Laat zien hoe jij werkt. Mensen meenemen in je werkproces wordt zó gewaardeerd.
Mijn vraag aan mijn collega’s is: Mag ik een keer bij jou op bezoek komen?
En ook: zijn er meer collega’s die naast hun ambacht iets heel anders doen? Hoe doen jullie dat, wordt je geholpen of doe je het alleen?
Ariane, dank je wel voor dit interview
Ondernemen met Ariane Medze is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.
Ariane & Madeleine | Ariane Medze
Foto’s: Ariane Medze
Adres: Koningstraat 42, 2011 TD Haarlem. Openingstijden van de smederij en salon staan op de website
Website en sociale media: website | Facebook | Instagram
Rinus Brands
Geplaatst op 23:20h, 19 juliHandigheid is niet te koop. Een Top vakvrouw…!!!
Margot
Geplaatst op 18:29h, 20 juliMooi compliment, Rinus! Ik zal het aan haar doorgeven.