Ondernemen met Rike Beekman | RB bags, tassenmaakster

Ondernemen als tassenmaker

Rike is bescheiden en eigenzinnig. Dat merk je meteen als je haar spreekt. Na 30 jaar werkervaring ziet ze wat lukt en vooral wat ze nog meer wil. Spelen met materialen en technieken, ervaringen uit eerder werk inzetten. Alles samen leidt tot producten die net zo zijn als zijzelf, origineel en niet schreeuwerig.

 

Rike, stel jezelf even voor

Rike Beekman

Rike Beekman

Rike Beekman. Ik ontwerp en maak leren tassen en accessoires; vaak voorzien van een zeefdruk of met een printje. Mijn atelier zit nu in de Geertruidentuin, een oud ziekenhuis in Deventer. Ik huur daar een ruimte tot de projectontwikkelaar woningen gaat maken in het gebouw.

 

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

In 1990 ben ik afgestudeerd aan de Kunstacademie in Den Haag, als mode-dessinontwerper. En in 2009 heb ik mijn eerste tassen cursus gedaan bij het LeerLokaal in Arnhem. Ik was meteen verslaafd aan het tassen maken. Voor mijn gevoel kan ik mijn opleidingen nu combineren in mijn werk.

Na de academie heb ik met 4 anderen het Haagse Decorbedrijf Topaze opgericht, waarmee ik 10 jaar decors heb gemaakt voor onder andere Lowlands en het North Sea Jazz. Toen ik daar wegging heb ik mijn vak als ontwerper van prints en dessins opgepakt. Ik heb gewerkt als ontwerper van sinterklaaspapier en kaarten, en van klokken voor bijvoorbeeld Hoomark en Nextime .

 

Wat is het leukst aan je vak? En waar ben je trots op?

Ondernemen als tassenmaker, kansen zien in restmateriaal

No waste sieradencollectie

Het leukst is dat ik zelf het maakproces in handen heb. Het ontwerpen en maken van de tas. Het uitzoeken van het leer, de accessoires en de eventuele voering. En het verkoopproces: het fotograferen van het resultaat, het plaatsen op de website en het klantcontact.

Trots ben ik als mensen op een kunstmarkt na een jaar een bij mij gekochte tas laten zien en vertellen hoe blij ze er nog steeds mee zijn. En wanneer een workshopdeelnemer aan het eind van de dag met een mooie zelfgemaakte tas naar huis gaat.

Wat soms tegenvalt, is dat ik een tas in mijn hoofd heb die uiteindelijk niet wordt zoals ik hem bedoeld heb. Of dat ik zelf enthousiast ben over een product maar dat het niet verkoopt.

 

Wat vind je leuk aan ondernemen? En wat is jouw belangrijkste les geweest?

Ik vind het leuk dat ik mijn eigen beslissingen neem, dat ik zelf verantwoordelijk ben voor de richting die ik op ga. Nadeel vind ik dat je als zzp-er alles alleen doet. Ik kom òf tijd tekort voor het ontwerp- en maakproces òf ik ben zo druk met producten maken dat de website en de marketing erbij inschieten.

Mijn les? Ik heb lang vanuit huis gewerkt. Om geld te besparen en omdat ik het makkelijk vond. Maar ik wilde ook workshops geven en dat kon thuis niet. Achteraf gezien vind ik het jammer dat ik lang heb gewacht met verhuizen naar een atelier. Ik geef nu workshops, mijn werk en materialen komen beter tot hun recht en een atelier is toegankelijker om te bezoeken voor mijn klanten. Mijn les is dat je niet groeit als je het jezelf niet gunt, je moet je energie richten op de ontwikkeling van je bedrijf.

 

Kan je wat vertellen over je producten? Je werk is divers

Ik maak vooral tassen en accessoires, ook in opdracht. Klanten komen naar mijn atelier en kiezen het model en het leer dat ze willen hebben. Of ze hebben iets in hun hoofd dat niet te koop is en dat ik mag maken.

Ondernemen als creatief, ondernemen op jouw manier

fleshoesjes biertje eruit, bloempje erin

Bij het tassen maken ontstaan soms andere producten. Omdat het leer of een ontwerp zich leent voor een kussen of omdat uit een techniek iets nieuws ontstaat. Zo zijn mijn fleshoesjes biertje eruit, bloempje erin ontstaan nadat ik een aantal tas- en kussenontwerpen had gemaakt uit strookjes leer met de naad naar buiten gestikt. Dan ligt er een proefje en ineens zie ik dat ik daar ook wat anders mee kan.

Ik maak ook zeefdrukken en druk mijn eigen ontwerpen. Soms zijn die nog uit de tijd dat ik dessins ontwierp. Of ik gebruik een oud bestand als inspiratie, wat ik met Photoshop aanpas naar een nieuw ontwerp. Het zeefdrukken doe ik zelf, in een werkplaats die ik voor een dagdeel huur.

 

 

Sinds een tijdje maak ik van het restmateriaal van het tassen maken oorbellen. Tot nu toe zijn de reacties heel positief op deze no waste collectie, dus ik ga hier zeker mee verder. Ik wil ze zo snel mogelijk online hebben en liefst ook via winkels en galeries verkopen.

 

Heb je een favoriet product?

Oh jee, dat is een moeilijke vraag. Ik denk dan toch een beugeltas met een bijzondere leerverwerking waarbij alles klopt voor mijn gevoel. De uitwerking, de kleur en de voering die er precies bij past.

Een ander favoriet product zijn mijn make-up tasjes. Die maak ik al jaren, met iedere keer een ander printje. De variatie maakt het leuk.

 

Je staat ook op kunstmarkten.

Ondernemen als creatief, ondernemen op jouw manier

beugeltas met een bijzondere leerverwerking

Hoe beslis je op welke je staat?

In het begin deed ik veel meer markten, ook aan de andere kant van het land. Wanneer je daarna uitrekent hoeveel geld en tijd je kwijt bent en hoeveel het je oplevert, dan is dat niet genoeg. Op kunstmarkten zijn mensen meer gewend om voor unica te betalen. En bij een regionale markt vinden ze het leuk dat je atelier in de buurt zit, zodat ze je kunnen bezoeken of een workshop kunnen volgen.

 

Wat doe je om zichtbaar te zijn en te verkopen?

Ik plaats af en toe werk op sociale media. Niet genoeg, dat weet ik. Ik deel flyers en visitekaartjes uit, neem deel aan kunstmarkten en vertel aan zoveel mogelijk mensen wat ik doe.

Daarnaast verkoop ik producten op mijn website en via verkooppunten zoals Galerie Dubio in Den Haag, Cappello  in Nijmegen en de CODA-museumwinkel in Apeldoorn.

 

En je hebt een website. Die is heel basic, zag ik.

Ja, dat is een bewuste keuze. Ik maak kleurrijk werk, vaak voorzien van een print. Voor mijn gevoel is een rustige website daarvoor de beste achtergrond. Wel hoop ik in de toekomst wat meer sfeerbeelden en foto’s van de tassen met een model te plaatsen.

 

Tot slot, heb je nog wensen? Of tips voor andere ambachtslieden?

Ik zou ooit een winkel annex galerie willen hebben. Met een open atelier waar mensen verschillende ambachten kunnen leren van makers.

Mijn tip is: investeer in jezelf, niet alleen met geld maar ook met tijd en nieuwe uitdagingen. Maak van je droom een doel.

 

Dank je wel voor dit interview Rike.

Ondernemen met Rike Beekman is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.

RB Bags | Rike Beekman

Foto’s: Rike Beekman
Website en sociale media: website | FacebookInstagram

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.