Ondernemen met Joanne van Dijk, goudsmid

Ondernemen met Joanne van Dijk, een interview over eigen stijl, ontwikkelen en coaching

Voordat ik Joanne spreek zie ik werk uit haar eigen collectie en mijn associatie is krachtig en nauwkeurig. Dat blijkt Joanne zelf ook te zijn. Ze is duidelijk, let op details en weet goed wat ze wil.

 

Ondernemen met Joanne van Dijk, een interview over eigen stijl, ontwikkelen en coaching

Joanne van Dijk

Joanne, stel jezelf even voor

Ik ben Joanne van Dijk, 30 jaar. Na mijn opleiding in Schoonhoven ben ik zes jaar geleden meteen voor mezelf begonnen als goudsmid. Sinds drie jaar werk ik in Amersfoort, waar ik een atelier huur in de stad. Klanten kunnen op afspraak bij mij langs komen.

Naast mijn werk houd ik ontzettend van reizen, voornamelijk naar de bergen. En dat combineer ik het liefst met mijn sporten, ultralopen en boulderen.

 

Hoe ben je edelsmid geworden?

Ik ben bij toeval bij het goudsmeden terecht gekomen. Ik wilde naar de kunstacademie, daar ben ik afgewezen waarna ik iets nieuws moest bedenken. Toevallig waren mijn ouders dat jaar op een beurs waar de Vakschool Schoonhoven stond voor hun opleiding uurwerkmaker. Ze vroegen of dat niets voor mij was. Mijn hart ging niet meteen sneller kloppen maar ik ben toch gaan kijken bij een opendag. Daar kwam ik in het lokaal van de goudsmeden en ik was meteen verkocht. De combinatie van het creatieve met het technische vind ik echt een gouden combinatie.

Het leukste aan mijn vak vind ik het achter de werkbank zitten, bezig zijn met ontwerpen en met proefjes maken. Dan ben ik helemaal in mijn element  en zit ik echt in mijn eigen bubbel. Ik ben van nature iemand die erg gedetailleerd en precies is, en met dit vak kan ik dat volledig inzetten.

 

Je bent meteen na je opleiding begonnen met ondernemen. Een bewuste keuze?

Ja. Ik weet nog dat we tijdens het eerste jaar van de opleiding een ondernemingsplan moesten schrijven en daar een fictief KvK nummer voor moesten aanvragen. Toen dacht ik: ja, dan kan ik beter een echt nummer aanvragen.

Ik heb nooit getwijfeld of ik voor mezelf wilde beginnen. Het was voor mij een logische stap, je studeert ook af als goudsmid-ondernemer. Daarnaast kom ik uit een ondernemersfamilie waardoor het normaal is om een eigen bedrijf te hebben.

Ondernemen als creatief, een interview over groeien, ontdekken en een tribe

Ring Maud

Doordat ik meteen na mijn opleiding voor mezelf ben begonnen, heb ik veel zelf moeten leren. Achteraf gezien was een leermeester misschien beter geweest, dat had me veel tijd en geld bespaard. Sommige opdrachten mislukten in het begin, die moesten dan opnieuw. Ik had het liever de eerste keer goed willen doen. Maar van fouten maken leer je veel, dus zulke dingen horen ook bij het ondernemen.

Ik ben trots dat ik in het diepe durfde te springen en op ontdekkingstocht ben gegaan naar wat wel of niet werkt in mijn bedrijf. Het is soms hard werken, maar ik heb niet opgegeven. Ik heb genoeg momenten gehad dat ik liever in loondienst wilde zijn, maar dat is de makkelijke optie en daar kies ik niet graag voor.

 

Wat vind je leuk aan ondernemen? En wat niet?

Leuk is dat geen dag hetzelfde is en dat ik zelf verantwoordelijk bent voor alles. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over wat ik zelf in de hand hebt, over mezelf laten zien en over welke opdrachten of samenwerkingen ik aanneem of niet.

Wat ik jammer vind, is dat ik niet elke dag in mijn bubbel kan werken. Andere dingen moeten ook gedaan worden. Ik probeer mijn administratie en andere zaken wel uit te besteden, maar je zit nooit 100 procent van je tijd achter de werkbank. Dat beeld hebben mensen – denk ik – van een creatief beroep, dat je elke dag lekker aan het schetsen en smeden bent, maar helaas. Ik probeer elke keer mijn keuzes en tijdbesteding verder te optimaliseren om zo meer tijd te hebben voor mijn eigen werk.

 

Wat is je favoriete sieraad?

Ondernemen als creatief, een interview over groeien, ontdekken en een tribe

armsieraad Black Skeleton

Ik maak het liefst unieke stukken voor mijn eigen collectie. Een daarvan is de armband black skeleton. Het is mijn allereerste kunstsieraad. Jaren geleden heb ik hem bedacht en pas vorig jaar heb ik hem afgemaakt. Als ik ernaar kijk, word ik heel blij. Het weerspiegelt mijn stijl als goudsmid.

Bij het ontwerpen en maken van deze armband viel alles wat ik in mijn hoofd en gevoel had op zijn plek. Dat vind ik zo mooi aan het maken van iets unieks wat echt van mij is. Het is geen stuk dat in een dagje gemaakt is, het is echt een proces met vallen en opstaan geweest. Het is mijn droom om alleen mijn eigen collectie te maken en die te verkopen via galeriehouders en andere verkooppunten.

 

Je bent edelsmid bij het Zilvermuseum geweest, vertel daar eens over.

In het Zilvermuseum is een smederij waar je als goudsmid een werkbank kunt huren. Zo kan je na je opleiding op een goedkope manier voor jezelf aan het werk. Ik heb dit twee jaar gedaan en ik kan het echt elke starter aanraden.

Bezoekers van het museum zien je aan het werk en ze kunnen sieraden van je kopen. Ik heb zelfs prinses Beatrix aan mijn werkbank gehad. Je zit met meerdere goudsmeden in de smederij, wat enorm leuk is. En het is een professionele locatie om klanten te ontvangen.

 

Je hebt een coach gehad vertelde je. Hoe was dat?

Ik merkte drie jaar terug dat ik serieuzer wilde worden met mijn bedrijfsvoering. Ik had soms het idee dat ik maar wat deed en dat ik nog kon groeien met mijn bedrijf. Toen ik in contact kwam met mijn coach, heb ik ruim een half jaar een intensief traject gevolgd. De insteek was om mijn bedrijf naar een volgend level te brengen.

Veel mensen hebben het over bedrijfje, wat ik verschrikkelijk vind. Ik wilde groter worden qua bedrijf, en dat kan je niet altijd alleen. Ik heb veel geleerd over mindset, en dat ik veel kan beïnvloeden met mijn eigen kijk op dingen. Daarnaast ben ik zakelijker geworden. De meeste goudsmeden zullen het herkennen; je werkt vaak voor een te lage prijs en denkt dat je uren gratis zijn. Ik heb geleerd om mezelf meer op waarde te schatten en dat gun ik elke goudsmid, want het is geen vrijwilligerswerk wat we doen.

 

Kan je wat vertellen over die mindset verandering?

Door de coaching denk ik anders over korte en lange termijn keuzes maken. Sinds ik op de Vakschool zat, wil ik een eigen collectie maken maar het is er nooit van gekomen. Door de coaching keek ik anders naar het ontbreken van mijn collectie en snapte ik dat ik altijd korte termijn keuzes heb gemaakt. Opdrachten gingen altijd voor omdat die geld opleverden.

Waar ik ook tegenaan liep, is dat ik mijn collectie nooit goed genoeg vond. Ik stopte als een sieraad bijna af was. Ik heb geleerd dat het niet perfect hoeft te zijn. En het hoeft ook niet in een week klaar, maar ik moet wel dagen in de week inplannen zodat ik er mee bezig ga.

 

En nu heb je een tribe. Wat is dat?

Een tribe is een groep mensen die een aantal keer per jaar bij elkaar komt en dan ervaringen deelt. Om van elkaar te leren en om het beste in elkaar naar boven te halen.

Ik ben deze tribe samen met een vriendin gestart. We hingen op een gegeven moment wekelijks aan de telefoon om dingen te bespreken over ondernemen en over waar we tegenaan liepen. We bedachten dat meer goudsmeden alleen werken en misschien wilden sparren over ondernemen en goudsmeden. Onze tribe bestaat nu uit vier goudsmeden. We komen ongeveer één keer per kwartaal bij elkaar.

Elke ontmoeting hebben we een thema. Meestal zorgt iemand voor de voorbereiding en een planning voor de dag. We gaan ook naar tentoonstellingen en beurzen, of nodigen iemand van buiten de tribe uit om te vertellen over zijn vak. Heel divers dus, en ik merk dat ik er veel aan heb. Iedereen heeft een andere kijk op dingen.

We zijn ook elkaars stok achter de deur voor doelen stellen en deze halen. We zijn alle vier al wat langer ondernemer en we lopen nu tegen andere dingen aan dan als starter. Het is belangrijk om een missie te hebben voor de groep zodat iedereen dezelfde insteek heeft en dezelfde verwachtingen. Ik kan het iedereen aanraden om zoiets op te zetten!

 

Wat doe je om zichtbaar te zijn en te verkopen?

Ondernemen als goudsmid, een interview over eigen stijl, ontwikkelen en coaching

halssieraad Watersnake

Mond-tot-mond reclame heeft in al die jaren het best gewerkt. Mensen onthouden dat je goudsmid bent omdat ze het een uniek beroep vinden.

Daarnaast ben ik sinds een paar jaar wat actiever op Instagram. Ik wil zo meer laten zien waar ik mee bezig bent, mensen hebben vaak geen idee wat een goudsmid doet.

 

 

Ik zag op Instagram ook foto’s van je vakantiebergen

Ja, ik snap niet dat ik in het platte Nederland geboren ben. Bergen zijn zeker een grote liefde en ik wil op Instagram mijn persoon en bedrijf beiden laten zien. Ook probeer ik mijn liefde voor de bergen en de natuur terug te laten komen in mijn ontwerpen.

 

Wat wil je graag nog eens doen?

Ik wil heel graag bij een goudsmid in het buitenland werken. Wonen in een ander land en nieuwe technieken leren van die goudsmid, dat lijkt me echt geweldig. Het staat hopelijk voor volgend jaar op de planning.

 

En heb een tip voor andere ambachtslieden?

Durf onderscheidend te zijn. Mensen onthouden je als je er uit schiet. En durf hogere prijzen te vragen. We krijgen niet voor niets altijd de vraag of we ons brood ermee kunnen verdienen. Ik hoop dat dit ooit veranderd. Dat het vanzelfsprekend wordt dat we hiermee succesvol kunnen zijn.

Geniet van je creatief beroep, veel mensen zouden dit willen doen in plaats van hun kantoorbaan.

En als laatste, sta stil bij waar je nu staat en wat je al bereikt hebt.

 

Joanne, dank je wel voor dit interview

Ondernemen met Joanne van Dijk is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.

Joanne van Dijk

Foto’s: Erwin Maes (ring Maud), Joanne van Dijk (overige foto’s)

Website en sociale media: website | Instagram

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.