Ondernemen met Joyce Beumer | BeJoyce, goudsmid

Ondernemen met Joyce Beumer, interview met een goudsmid

Voor ik Joyce sprak, kende ik haar van haar account op Instagram: kleurrijk, vrolijk en springerig. Ik was benieuwd of Joyce zelf net zo veel energie zou hebben als haar account uit. En als ik af ga op ons gesprek dan denk ik het wel, ze bruist.

 

Hallo Joyce, stel jezelf even voor

Ondernemen met Joyce Beumer, goudsmid

Joyce

Ik ben Joyce van BeJoyce en ik ben goudsmid.

Ik maak sieraden. Zowel simpele kleine cadeautjes, als mijn eigen collectie met veel hartjes en sieraden in opdracht. Ik heb een atelier aan huis, in een slaapkamer die we hebben omgebouwd. Echt een fijne werkplek.

Ik wilde vroeger graag iets creatiefs doen maar wist niet goed wat. Mijn zus zat op de Vakschool voor Edelsmeden in Amsterdam, dat leek mij leuk en ik dacht, ‘waarom niet?’ De combinatie van creativiteit en mooie dingen maken, met een doel, sprak mij aan. Ik ben op kamers gegaan in Schoonhoven en heb daar mijn Vakdiploma gehaald. Mijn zus is wat anders gaan doen, en ik zit ondertussen al meer dan 20 jaar in het vak. Wow, tijd vliegt.

Ik heb stage gelopen bij Goldline in Den Bosch, waar ik na mijn opleiding ben gaan werken. Na twaalf jaar ben ik weggegaan, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik wist niet goed wat ik wilde en heb toen drie maanden met een vriendin in Bali, Nieuw Zeeland en India gereisd. Even weg van alles.

Weer thuis ging ik aan de slag bij Galerie Guthschmidt in Den Haag en ben ik langzaamaan voor mezelf begonnen. Mijn werk werd bij de galerie verkocht. Toen ik voor de liefde verhuisde naar Zuid-Limburg ben ik echt gegaan voor mijn bedrijf. Ik heb mijn webshop in elkaar gezet en ben online cursussen gaan volgen bij Sell your stuff online en over Instagram.

 

Wat vind je het leukste aan dit vak en wat vind je lastig?

Ondernemen als goudsmid: werken met oud goud is werken met emotie

Werken met oud goud is werken met emotie

Ik vind het heerlijk om achter de werkbank te zitten en daar tot nieuwe ideeën te komen. Vaak heb ik daar de rust niet voor omdat ik eerst het werk in opdracht af wil maken.

Ook vind ik het mooi om van oude sieraden een nieuw sieraad te maken. De emotie die dan in het nieuwe sieraad zit, is onbetaalbaar. Zeker met sieraden van een overleden dierbare.

Door het ondernemen kan ik zelf bepalen welke koers ik vaar en welke sieraden ik maak. Er is niemand die zegt wat ik moet doen. Dat vind ik zó fijn na lang voor ene baas te hebben gewerkt. Uiteraard word ik niet blij van de administratie, wie wel?

 

Lastig vind ik het om alle ballen in de lucht te houden. Ook omdat ik er een parttime baan naast heb bij de Hema, één van mijn favoriete winkels.

 

Als ik jou werk zie op Instagram dan zie ik veel bloemen, hartjes en zelfs een kameel. Hoort dat bij jou?

Ik denk dat dit langzaam zo is gegroeid. Het kameeltje was een cadeau voor iemand die een kinderboek heeft geschreven, met in de hoofdrol een kameel. Bloemen zijn wel favoriet bij mij. Ik houd van bloemen, ik heb ze altijd in huis. En ik vind bloemen mooi om te verwerken in mijn sieraden, soms ook met een vingerafdruk er in.

Mijn lepeltjes zijn ontstaan door mijn eigen bruiloft. Ik zocht een leuk cadeautje voor onze gasten, niet zo’n lelijk ding wat iedereen toch weggooit. Ik sloeg daarvoor met slagletters een tekst in de lepeltjes en sindsdien zijn het voor veel mensen favoriete cadeautjes in mijn webshop. Vorig jaar heb ik zelfs voor een hospice in Den Haag 100 lepeltjes gemaakt, die ze als bedankje aan hun vrijwilligers hebben gegeven.

 

Waar ben je trots op?

Ik ben trots dat steeds meer mensen me weten te vinden. Ik heb klanten uit heel Nederland die hun oud goud brengen of opsturen, en die volledige vertrouwen hebben in mij. Dat vind ik bijzonder.

Wat ik ook tof vind, is hoe een grap kan uitgroeien tot iets wat echt bij mijn bedrijf past en herkenning geeft bij de mensen die mij volgen. Ik draag in het weekend vaak nagellak, die laat ik erop zitten als ik op maandag achter mijn werkbank kruip. En een tijdje terug bedacht ik dat het wel grappig was om een foto te maken met mijn vieze vingers die ik heb na het polijsten, dit gaf zo’n leuk effect dat ik het steeds vaker doe. Het leverde uiteindelijk mijn visitekaartje op èn herkenning op Creative Life. Ik vond het zo leuk dat iemand zei: ‘Oh, jij bent die vrouw met die nagellak en die vieze vingers, en die toffe foto’s!’

En ik ben trots op sommige compliment die ik krijg. Zoals van een moeder en twee dochters die hun sieraden kwamen ophalen. Sieraden die ik had gemaakt van het goud van hun overleden man en vader. Ze schoten alle drie vol met tranen, zo mooi vonden ze het. De emotie die daar bij zat is zo bijzonder.

 

En heb je een favoriet product wat je hebt gemaakt?

Ondernemen als edelsmid, beginnen in dienst van een ander

Parelring

In de tijd dat ik bij Goldline werkte heb ik veel mooie sieraden mogen maken. Mijn favoriet is toch wel de pinnenring waar een prachtige Zuidzee parel in verwerkt zit. De uitdaging van deze ring is om de parel er mooi in te krijgen. Je bouwt de ring laagje voor laagje op en langzaam ontstaat zo een ring speciaal gemaakt voor die ene parel. Dat vind ik zó mooi. Ik heb de ring ook meermalen gemaakt in witgoud met een Tahiti parel, ook al zo’n beauty.

 

 

 

Op jouw Instagramaccount zie ik regelmatig stipwerk langskomen. Is dat een tweede bedrijf?

Vier jaar geleden heb ik leren stippen op porselein bij Nienke van Stipstijl en ik vond het gelijk leuk om te doen. In Zuid-Limburg was veel vraag naar stipwerk workshops, en ik ben langzaam wat workshops gaan geven. Ondertussen leerde ik Saskia van @kersoptaart kennen, zij maakt gedecoreerde rocky road. Al snel besloten we samen workshops te geven om een rocky road en een stipschaaltje te maken, dit zijn middagen waar ik zelf veel energie uithaal. Het is leuk om een verslaving over te dragen op andere mensen.

Met een vriendin die een bloemenwinkel heeft, geef ik ook combiworkshops. Bij mij maken mensen stippenornamenten en zij leert ze een groene toef maken. Gecombineerd geeft dat gezellige workshops en mooie resultaten.

Het is geen tweede bedrijf, maar echt hobby.

 

Ik zag ook mooie reizen langskomen op Insta. Nog een hobby?

Reizen is zeker een grote hobby. Daarnaast fotografeer ik graag en op deze plekken fotograferen is een groot cadeau. Afgelopen zomer zijn we naar de Galapagos eilanden geweest, een hoogtepunt. Daar kwam ik tot rust en was ik alleen maar bezig met fotograferen. Ik word intens gelukkig van de weide wereld in trekken.

Als ik op reis ben, werk ik niet. Ik kan dan alles loslaten en genieten van zo’n land met alles wat daar bij hoort. De mensen, de cultuur, het eten en vooral de natuur, het liefst de jungle of iets als de Galapagos. Of snorkelen en de onderwaterwereld zien, als ik eenmaal onder het wateroppervlak zit dan denk ik nergens meer aan.

Juist dat leegmaken van mijn hoofd geeft ruimte voor nieuwe inspiratie. Het inspireert me en laat me tot rust komen, zodat ik alles weer helderder kan bekijken. Ik zie dan hoe ik sommige dingen wil veranderen of mijn branding kan aanpassen. En ik kom elke reis terug met het voornemen om een goede planning aan te houden, maar dat mislukt altijd.

 

Wat doe je om zichtbaar te zijn en te verkopen?

Ondernemen met goudsmid: branding door een edelsmid. Een signature foto

Branding: zwarte vingers van het polijsten, mèt nagellak

Ik ben erg actief op Instagram, wat minder op Facebook. Ik vind Instagram een toffe plek. En ik heb daar al veel mooie, lieve mensen leren kennen. Mensen vinden het leuk om mijn stories te zien, en zo een kijkje achter de schermen te krijgen. Ik mix mijn werk, privéleven en de stippen, dat vind ik zelf het leukst. Ik ben niet alleen een sieradenwebshop en volgers zien zo wie achter BeJoyce zit.

Ook heb ik een paar verkooppunten in Nederland, zowel winkels als webshops. En via een winkel hier in het dorp haal ik veel opdrachten binnen. Ze verkopen mijn sieraden en de eigenaresse verteld altijd enthousiast over wat ik nog meer doe. Zo komen mensen bij mij terecht. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame.

En eens in het jaar sta ik op Creative Live. Het leuke aan die beurs vind ik dat het kleinschalig is, alleen kleine ondernemers mogen meedoen. Je verkoopt je eigengemaakte producten of geeft workshops en ze hebben een strenge selectie. Ook zijn er lezingen van andere ondernemers over ondernemen op alle vlakken. De locatie van het event is tof, de werkspoorkathedraal in Utrecht die instagramwaardig ingericht is met gezellige zithoekjes. Ook het publiek is leuk, veelal creatieve mensen. Ik ontmoet veel klanten daar in het echt, leuk om te zien wie achter de webshopbestellingen zitten. Ik vind het belangrijk om mezelf één keer per jaar te presenteren. Mensen kunnen dan zien en voelen wat ik maak en we kunnen een praatje maken.

 

Wat zou je nog eens willen doen?

Mezelf twee maanden opsluiten en lekker aan de slag gaan met nieuwe ideeën, die allemaal in mijn hoofd zitten. En met alle mooie stenen die ik nog steeds in een kastje heb liggen. Me afsluiten van alles. Het liefst ergens in een huisje aan het strand, op een plek waar ik goed kan loslaten en even aan niets hoef te denken. Dat zou ik echt heerlijk vinden.

 

Heb je nog een tip voor andere ondernemers? Of een vraag aan ze?

Mijn tip is, volg je hart want dat klopt. Vaar de koers die jij leuk vindt en niet die anderen van je verwachten. Blijf dichtbij jezelf.

En waar ik benieuwd naar ben is dit: de struggle van een goede planning maken en me hieraan houden. Hoe doen anderen dat?

 

Joyce, dank je wel voor dit interview

Ondernemen met Joyce Beumer | BeJoyce is onderdeel van een serie interviews over Ambacht & Ondernemen.

Joyce Beumer | BeJoyce

Foto’s: Joyce Beumer

Adres: Maastrichterlaan 94, 6374 VS  Landgraaf (op afspraak)
Website en sociale media: website | Facebook | Instagram

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

2 Reactie's
 • Tiny van der Wal-Lagrand
  Geplaatst op 10:45h, 06 februari Beantwoorden

  Wat een leuk intervieuw Joyce ??

  • Margot
   Geplaatst op 17:27h, 09 februari Beantwoorden

   Leuk om te horen Tiny! Ik zal het doorgeven aan Joyce.
   Hartelijke groet, Margot

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.