Hoe werkt je motivatie – zonder inspanning van jou?

Hoe werkt motivatie, zonder inspanning van jou.

‘Ik zak in een moeras.
Geen inspiratie, geen zin.
Mijn motivatie? Poef, weg. Verdampt.’

Ik luister naar meubelmaker P, die vertelt over zijn frustratie. En ik denk wat is motivatie eigenlijk?

 

Wat is motivatie?

Je herkent het vast. Die drive die je voelt als je met wat leuks bezig bent. Een kriebel in je lijf waar je niets voor hoeft te doen: je motivatie.

Een kracht die je helpt je doelen te bereiken en behoeftes te bevredigen. Een interne energiebron die spontaan opvlamt en meewerkt. Motivatie werkt bij leuke onderwerpen die je wilt bereiken en bij vervelende dingen waar je bij weg wilt.

Motivatie is aangeboren en aangeleerd. Door aangeboren prikkels ga je slapen als je moe bent. En door je aangeleerde motivatie weet je dat je moet werken voor een beter resultaat. De kans dat je de nieuwe Fabergé bent, wordt groter door hard werken.

 

Welke soorten motivatie zijn er?

Iedereen gebruikt twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke.

Intrinsieke motivatie komt uit jezelf. Je voelt hem als je plezier hebt in wat je doet en niet wilt stoppen. Of wanneer je van een activiteit de meerwaarde ziet voor later of voor het bereiken van je doel. Intrinsieke energie is positief en versterkt zichzelf als je resultaten haalt of stappen zet die je enthousiasme vergroten.

Extrinsieke motivatie komt van buiten. Het is een stimulans die zorgt dat je aan de slag gaat. Of je verwachting dat je na je werk een beloning of goedkeuring krijgt. Soms voelt deze motivatie alsof hij van binnen komt. Je wilt dan in de buitenwereld iets voorkomen, denk aan schaamte of de herhaling van een vervelende gebeurtenis. Motivatie van buiten neemt eerder af dan je intrinsieke stimulering. Bijvoorbeeld als een verwachte beloning niet komt of wanneer druk die je voelt hoog oploopt.

 

Wat is belangrijk bij motivatie?

Je kan je motivatie beperkt sturen. Je kan wel zorgen voor de beste omstandigheden voor je energiemotortje. En die omstandigheden hebben te maken met je verwachtingen over

  • jezelf. Heb je de kwaliteiten die je nodig hebt voor de klus?
  • wat je gaat doen. Verwacht je dat je een goede prestatie levert die past bij wat je wilt bereiken en bij wat je belangrijk vindt
  • je doel of toekomstbeeld. Zie je jouw droom voor je of ligt hij te ver weg?

Iedere positieve verwachting maakt je drive sterker.

 

Mijn motivatie is weg

Je drive kan om verschillende redenen verdwijnen. Je

  • ervaart een te groot verschil tussen je huidige situatie en je toekomstbeeld. Hoe groter het verschil, hoe moeilijker het is om in je toekomst te blijven geloven. Je hebt dan je toekomst te ver weg geprojecteerd. Of je huidige situatie laat het overbruggen van het verschil tussen nu en toekomst niet toe, bijvoorbeeld bij een burn-out
  • ondervind bij je werk obstakels die buiten je invloedsfeer liggen. En je hebt geen alternatieven om toch je werk te doen of je doel te bereiken. Je voelt dan onmacht en weerstand, en je motivatie daalt met de groei van je frustraties. Je ziet geen kansen meer, je ziet alleen nog beren op de weg
  • omgeving is prikkelarm en voedt je motivatie niet. Een prikkelrijke omgeving vangt je aandacht eerder en stimuleert zo je drive. Bijvoorbeeld een bijzondere maatwerkopdracht, een samenwerking of inspiratie voor een workshop die je wilt geven
  • doel is veranderd zonder dat je het gemerkt hebt

In een enkel geval heeft gebrek aan motivatie medische gronden.

Heb je last van een gebrek aan motivatie, onderzoek dan welke oorzaak speelt. Zodat je weet waar je aan kan werken om je energie te laten groeien.

 

Twee voorbeelden

Je bent keramist en je huurt een atelier. Je verkoopt je werk aan boutique hotels en anderen. Ook verkoop je goed op markten. Je droom is om een atelier aan huis te hebben en je keramiek alleen nog via b2b te verkopen. Door externe omstandigheden ligt je verkoop stil, voor minstens een half jaar. Je blijft werken terwijl je doel steeds verder weg ligt, je kan je atelier bijna niet meer betalen. Wat doe je? Zet je stug door tot je doel en je energie uit zicht zijn? Of kies je een tijdelijk nieuw doel? Eentje waar je energie bij voelt en dat nu haalbaar is.

Of je bent goudsmid en je werkt thuis, op zolder. Je wilt groeien en je wens is werken in een verzamelpand. Nu krijg je de mogelijkheid een lichte, ruime werkplek te huren in een industrieel pand vlak bij het centrum. Je deelt het pand met grafici, een tassenmaker, een filmster en anderen. De prijs is aan de hoge kant en het is voor twee jaar. Wat doe je? Je antwoord is afhankelijk van meer dan je motivatie. Alleen, begint je innerlijke drijfveer te stuiteren omdat de kans bij je droom past, dan is de kans groot dat je toehapt ondanks de prijs of de twee jaar.

 

Samengevat

Je motivatie is een intern energiemotortje dat je helpt om je doelen en behoeften te vervullen. Een drive vanuit jezelf werkt daarbij beter dan een prikkeling van buitenaf.

Je motivatie is het grootst bij acties waarvan je denkt dat je ze succesvol kan uitvoeren. En die passen bij je kwaliteiten en je toekomstdroom.

 

En jij?

Hoe is het met jouw motivatie voor je bedrijf.
Voelt het goed of gaat het niet zo lekker?
En weet je waar dat door komt?

Foto

Energiemotortje – Turbine in het Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer. Het enige werkende stoomgemaal in Nederland.

Over Vakpracht

Je las een blog van Vakpracht, de website van Margot van den Berg. Leuk dat je er bent!

De nieuwe blogs als eerste lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Coaching voor ambachtslieden

Ben je een ambachtelijk creatief en wil je jouw bedrijf ontwikkelen? Ondernemen op een manier die past bij jou, je ambacht en je bedrijf. Ik help je graag.
Coaching, voor ambachtelijk creatieven die als ondernemer willen groeien
Focusdag, jouw vraag staat centraal tijdens deze dag
Ambacht & Ondernemen, de besloten Facebookgroep waar we kennis delen en vragen stellen

Over mij

Over Margot en Vakpracht, de pagina over mij dus 😉
Interview in Edelmetaal, vakblad voor edelsmeden
Mijn LinkedIn pagina, voor mijn eerdere avonturen

Deze blog delen met je netwerk? Leuk!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.