Focus in je bedrijf voor ambachtslieden en makers

Focusdag

Een dag alle aandacht op jouw vraag of doel. Op een manier die bij jou past. Om zo snel een grote stap te kunnen maken.

 

Je bent edelsmid, glasblazer, vilter of hebt een ander creatief ambacht. Je hebt al jaren een eigen bedrijf of je start net en je wilt leven van je werk.

 

En nu wil je een nieuwe stap zetten. Je wilt je focus opnieuw bepalen, keuzes veranderen in je producten, doelgroep of communicatie. Misschien wil je meer werken vanuit je eigen waarden of kracht. Of misschien is je droom verschoven en wil je je bedrijf opnieuw richting geven.

 

Onderwerpen horend bij de ontwikkeling van je bedrijf. En daarbij wil je wat jou uniek maakt terug zien. In je vak en onderneming. Zodat ze passen bij jou. Die vragen en wensen onderzoeken en uitwerken kan lastig en eenzaam zijn.

 

We kunnen er ook samen mee aan de slag, ik denk graag met je mee. Tijdens een focusdag werken we samen aan jouw bedrijf en jouw ontwikkeling. We onderzoeken je vraag en gaan van daaruit op pad naar jouw keuzes en oplossingen. Waarbij we samen de stappen benoemen die je op weg daar naartoe zet.

 

Het maken van keuzes voor je bedrijf, het vinden van focus, wordt zo makkelijker. Een focusdag helpt jou om gericht te werken aan de volgende stap van jouw bedrijf.

 

 

Wat levert een focusdag op

Een focusdag voor de ontwikkeling van jou en je bedrijf heeft voordelen. Zoals

 

 • een focusdag is een snelkookpan omdat we zonder wekenlange pauze door gericht doorwerken. Aan het eind van de dag heb je inzicht in de stappen, keuzes en veranderingen die nodig zijn om je doel te bereiken. En wie weet hebben we al een en ander uitgewerkt

 

 • een lijst(je) van onderwerpen die je verder gaat onderzoeken of uitwerken. Je kan meteen aan de slag met de volgende stappen op weg naar jouw doel

 

 • iedereen heeft vaste denkpatronen waarin je rondcirkelt. En je hebt je eigen set aan kaders en onzekerheden die je onbewust tegenhouden. Ik daag je op een veilige manier uit om buiten jouw vertrouwde zone te zoeken naar onbekende mogelijkheden

 

 • de mensen om je heen die je steunen denken graag met je mee. Collega’s, vrienden, familie. Daarbij hebben ze vaak een eigen belang. Misschien willen ze dat het goed gaat met jou of denken ze meteen ook aan hun eigen bedrijf. Niets mis mee, maar daardoor ligt de focus niet volledig op jou. Ik heb alleen jouw belang in gedachten. En daardoor is er ruimte voor jou om je vrij te voelen en je dromen, zorgen en frustraties te bespreken.
Oogst Goudsmeden, Oogst sieraden, edelsmid, goudsmid, Lotte Porio, Ellen Philipsen, testimonial, review

Hoe werk ik

Zoveel coaches, zoveel werkwijzen. En je krijgt je gewenste resultaat alleen als je werkt met de coach die bij jou past. Daarom in een paar paar bullets hoe ik werk.

 

 • Ik ben er van overtuigt dat een een kans of oplossing alleen werkt als hij past bij jou, je vak & je bedrijf. Iedereen is anders, met eigen talenten, ervaringen en dromen. En daar moeten je bedrijf en je resultaat bij passen. Daarom werk ik niet met een standaardoplossing of een vaste opzet van de focusdag. Op basis van onze kennismaking maak ik een concept opzet voor de dag. En tijdens de dag gaan we samen op zoek naar jouw oplossingen en kansen, waarbij ik het programma aanpas als het dan beter past.

 

 • We onderzoeken bij onze start jouw vraag. Wat wil je bereiken tijdens deze focusdag? Hoe ziet dat er uit? Wat heb je nodig om jouw doel te bereiken en wat daarin gaan wij doen? Zo weten we dat we het goede doen voor jouw vraag. Ik let gedurende de dag op dat we ons daar ook aan houden. En komen we een tweede onderwerp tegen wat aandacht vraagt dan beslis jij waar we mee verder gaan.

 

 • Voor mij bestaat coaching uit meer dan praten alleen. Als het zo uitkomt gebruik ik graag andere werkvormen. Bijvoorbeeld tekenen, een inventarisatie met post-its, visualisatie, procestekenen of beelddenken. Andere werkvormen helpen om onze hersenen actief te houden en de andere manier van kijken geen andere resulaten. En natuurlijk houden we hierbij rekening met waar jij je prettig bij voelt.

 

 • En natuurlijk ga ik vertrouwelijk om met wat we bespreken. Dat spreekt voor zich.

Wil je meer weten over mij? Lees dan de Over Vakpracht en Margot pagina.

 

 

Hoe werkt een focusdag

Voor de focusdag hebben we een telefonische afspraak om jouw vraag te bespreken. Op basis van dat gesprek maak ik een conceptprogramma voor de dag. Dat programma kan altijd veranderen, maar het helpt ons om op een goede manier de dag te gebruiken.

 

De focusdag is in het algemeen in Den Haag. Het is een één op één afspraak van ongeveer 6 uur.
Misschien zijn we wat eerder of later klaar, dat is afhankelijk van hoe de dag loopt.

 

Eerdere focusdagen gingen bijvoorbeeld over

 • het samensmeden van meerdere ambachtelijke specialismen tot één bedrijf
 • persoonlijke weerstand en obstakels die groei van een goudsmid in de weg stonden
 • ontwikkeling van een bedrijf en veranderende rollen bij werken met personeel

 

 

Jouw investering

Iedere focusdag start met een telefonische kennismaking van een half uur. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vraag en vertel ik wat over mijn werkwijze. We kijken daarna allebei of ik de goede persoon ben om jou te helpen.  Dit gesprek is gratis.

 

Spreken we af voor een focusdag dan zien we elkaar in Den Haag.
Waar ik een grote locatie heb, ruim genoeg om 1,5 meter afstand te houden.
Lunch en drankjes zijn in dit geval voor mijn rekening.

 

Jouw investering is € 525 ex btw

 

Liever een andere locatie of online? Prima, we kijken samen wat mogelijk is.

Coach voor edelsmeden: ik ondersteun je bij jouw plannen

Veelgestelde vragen

Is zes uur werken aan mijn vraag niet heel intensief?

Ja, het is zeker intensief. Dat is pittig en het is ook de kracht van deze dag.  Doordat er geen pauzes tussen ons werk zit – zoals bij coaching – kunnen we in één afspraak snel en geconsentreerd doorbouwen aan jouw oplossingen. En natuurlijk zorg ik voor voldoende pauzes tijdens de dag en gebruiken we wisselende werkvormen.

 

 

Kan een focusdag ook online?

Ja, dat kan, maar niet in één dag. Online samenwerken vraagt meer energie dan offline, waardoor 6 uur samenwerken bijna niet haalbaar is. En daardoor versnellen we niet in ons werk, zoals we dat doen bij een dag samen werken. Twee blokken van drie uur is wel een mogelijkheid, natuurlijk met een pauze tussendoor.

 

En wie ook nu liever offline samenwerkt, mijn focusdag locatie in Den Haag is zo ruim dat we gemakkelijk 1,5 meter afstand kunnen houden. Live is daarmee altijd een optie, als we ons daar goed bij voelen.

 

 

Kan ik de focusdag combineren met coachgesprekken?

Natuurlijk. Als je na je focusdag graag nog een paar stappen samen wilt maken dan kan dat. Hoeveel en in welk tempo is aan jou. Je kan voor of na de focusdag aangeven dat je dit wilt.

 

 

Ik krijg mijn vraag niet helemaal scherp. Is dat een probleem?

Nee, dat is geen probleem. Op basis van ons gratis kennismakingsgesprek maak ik een opzet voor de dag. En die dag begint altijd met het dieper onderzoeken van jouw vraag. We besluiten samen wat we de verdere dag gaan doen en daar pas ik mijn ideeën voor de dag op aan.
En vind je het zelf prettiger om je vraag helder te hebben voordat de focusdag start dan kunnen we altijd eerst een coachgesprek houden.

 

 

Je hebt het over werkvormen. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Werkvormen zijn andere manieren om naar een vraag te kijken of een probleem te onderzoeken. Natuurlijk is praten en vragen stellen een goede manier om op zoek te gaan naar antwoorden en oplossingen. Maar soms kom je dan vast te zitten, of duurt het heel lang om een oplossing uit te werken. Dan kan het effectief zijn om op een andere manier te werken en zo andere hersendelen te activeren. Waardoor andere inzichten naar voren komen.

Voorbeelden van werkvormen zijn beelddenken door tekeningen of anzichtkaarten, structureren met post-its en stickers, tekenen, projectmanagement, visualisatie en werken met allerlei modellen zoals het GROW model en het Business Model Canvas.